Kuidas pidutseda kaitsealal nii, et asi näiks JOKK?

Jõudes oma piduseltskonnaga kaitsealale peame arvestama järgmiste takistuste ja ohtudega:
*Kaitsealal on keelatud mootorsõidukitega liigelda, telkida ja lõket teha.
* Sissesõidutee on suletud tõkkepuuga ja tee servas keelumärk "telliskivi"
* Ihaldatud piduplatsil on keelusilt "Telkimine ja lõkketegemine keelatud"
* Peame arvestama vahelejäämisega loodusvahile (kodanikke ei maksa karta, need tavaliselt ei helista politseisse).
Niisiis tahame autoga kaitsealale pääseda. Selleks peame kõrvaldama takistused ja alandama karistuse riski. Me teeme seda kahes osas. A- kõigepealt "kujundame" reaalsust, B- kasutame "kuult kukkunu" taktikat. Esimene on kõige ohtlikum osa, "kujundustööd" ei tohi keegi näha. Seetõttu vahimehed välja! Igas autos on tööriisad. Tõkkepuu mahavõtmine on keerukaim ülesanne. Kuid kui käsutada on piisavalt inimjõudu, siis puidust tõkkepuu avamine käib kiiresti. Kasutame postide väljatõstmise, luku-haamri, kirve või mõnda muud (nutikamat) meetodit.
Kruvikeerajaga eemaldame posti otsast "telliskivi". Märgi kõrval asuv kaitseala eeskirjade kokkuvõtte ei sega, sest peenes kirjas tekst ei sisalda midagi ähvardavat. NB! liiklusmärgi peame ära peitma nii, et seda üles ei leitaks. Ja ainult kohtlane peidaks selle oma autosse.
< Siin oli keelumärk>
Edasi on kõik hernes. Autosse ja platsile!
Platsil peame puitposti külge kinnitatud plekktahvli kirjaga "Telkimine ja lõkketegemine keelatud" maa seest välja tõstma ja järve viskama. Pleki raskus veab posti järve põhja. Sealt ei leia teda keegi.
Nii, ohtlik osa möödas, vahti seatud pidulised tuleb metsa puude järele saata, lõke üles teha.
Kui nüüd peo käigus keegi peale satub, laseme käiku läbiproovitud "kuult kukkunu" taktika (B osa). Teeme ehmunud näo, ütleme, et kõik oli enne lõhutud ja lõkkease oli siin ka enne ja, et kuulen esimest korda, et kaitsealal ei tohi autoga sõita ja lõket teha, aga mingeid silte ja märke ka polnud. JOKK!
Nii, et... ärgem põdegem! Lahkudes võib prahi ka maha jätta.

Ärge järgi tehke, postitus on kirjutatud selgitamaks teguviisi mehhanismi ning ergutamaks tegutsema tõhusamalt looduse kaitseks. Kirjutis on kokku pandud möödunud nädalal Ahja jõe ürgoru kaitsealal juhtunu detailide põhjal.

Kommentaarid