Matkamine Petseritagusel Setomaal. Kas ja kuidas?

Mis võiks Eesti-Vene kontrolljoone taga põnevat peituda? Selle eesmärgiga pedaalisime eelmise nädala lõpul kolm päeva Petseris ja Petseri tagustes seto ja vene külades. Ajastus oli hea, kuna augusti viimasel nädalavahetusel toimuvad suured usupühad (Jumalaema Uinumise Püha - maarjapäev) ja ka Seto Perridõ Kokkõtulõk (Seto perede kokkutulek) Radaja külas. Tegemist on ainsa kontrolljoonetaguse sündmusega, mis on pühendatud seto kultuurile ja leelole. Aga tähtsuse järjekorras siis.



Millised formaalsused, kuidas kohale saada, mis maksab?
  • Viisa ja tervisekindlustus. Reisiettevalmistusi tehes jäta viisataotluse ja reisi väljumise vahele paarinädalane vormistusaeg. Ühekordne Vene viisa koos tervisekindlustuse ja teenustasudega maksab 690.- krooni. Täida viisaankeet, lisa 1 passipilt ja toimeta teenusepakkuja kätte. NB! Venemaal saad viibida vabalt ainult 3 päeva, siis pead võtma endale registreeringu. See aga kipub olema hea teenimiskoht kõiksugu Nossovitele.
  • Piir. Kui matkad jalgrattal, siis on hea variant sõita rongiga Orava jaama, sealt üle Kõverjärve, Nedsaja ja Matsuri Koidula piiripunkti (kaart). Saad rattaga jalakäijate tsoonist läbi. Eesti poole peal läheb ruttu, Vene poolel võid oodata kõigepealt tõkkepuu taga, siis pääsed edasi migratsioonikaarte täitma, siis tollist tembeldatud lubatäht väljapääsu valveputkasse ja tee Petserisse on lahti.
  • Teed ja liiklus. Liiklus Petseris ja Pihkva maanteel tundus üllatavalt mõistlik ja rahulik. Eestis on hullem. Lapitud teekate põrutab kõvasti, kuigi oli ka eurotee lõike. Kruusateed on ka servast-serva. Igaks juhuks kanna neoonvesti, kiivrist rääkimata. Rattureid on vähe liikvel, tundsime end valgete varestena. Kõige rohkem oma konteksti mittesobiva varustuse pärast. See tundus neisse oludesse liiga edev.
  • Kohalike suhtumine. Neutraalne või abivalmis. Üldiselt on Venemaa õhustik ükskõikne või küüniline. Petseritagune siiski erineb üldpildist. Usutavasti on selles suur osa Eesti setode panust.
  • Toit. On kallim kui Eestis. Kohalikud käivad Eestist toiduaineid toomas.
  • Telkimine ja lõkketegemine. Maa kuulub riigile ja seepärast võib telkida pea igal pool. Ka lõkketegemisele vaadatakse mõistvamalt. Kui hiljutiste metsapõlengute taustal püüdsime süüa teha priimusel.
Mida vaadata?
  • Maastikud. Monumentaalsed vooremaastikud. Natuke võrreldavad Jõgevamaaga kuid mastaapsemad. Aheljärved ja jõed. Paekiviseljandikud ja rohkesti allikaid. Põllumajandusmaastik hakkab võsastuma. Üle võsa paistavad kohati mahajäetud talude hallid katused.
  • Ajalugu ja arhitektuur. Kirikud, kloostrid ja kloostrivaremed. Vabariigiaegsete jõukate vene ja seto talude arhitektuur (paekivist kõrvalooned, piirdeaiad jpm), seto ja eesti nimedega kalmud kalmistutel. Kindlused ja varjaagide linnuseasemed kõrgel maastiku kohal. Kes pisutki ajaloost midagi teab, sel on igal sammul põnevaid seoseid alates varjaagidest, lõpetades Vabadussõja ja nõukogude ajaga.
  • Kultuuur ja vaimsus. See on ehk kõige õhkõrnem tajumise vorm. Pead olema õigel ajal ja selles kohas kus kõik toimub. Augustis on Jumalaemale pühendatud maarjapäeva pidustused ja setode kokkutulek Radaja küla Seto Muuseumis. Mõlemad sündmused on tohutult spirituaalsed. Setode kokkutuleku õhustik on hingeliigutav ja kokkuhoidmisest vibreeriv.
Kokkuvõtteks. Petserimaalt saab suurima põnevuslaksu kätte siis kui oled ette valmistunud. See ei tähenda sugugi, et ettevalmistamata ei tasu minna. Ikka tasub. Soovitav on lugeda Setomaa ja Eesti Vabariigi ajalugu, varjaagidest, Pihkva ja Novgorodi vürstiriikidest, kristlusest laiemalt ja kitsamalt vene ortodoksi kirikust. Veel on soovitav maha jätta eelarvamused ja kaasa võtta neutraalne hoiak. Nii avaneb kohalik elu täies normaalsuses.
Liigutav, rikastav ja mõistmist parandav rännak. Matkapäevikut loe siit!

Teekonna kaart:

View Pechory. On the past ways of Seto people. in a larger map

Kommentaarid