Veematka varustus. Mida peaks kaasa võtma?

Matkajuhid veedavad esmaspäeva-teisipäeva Emajõel ja Emajõe Suursoos parvetades ja marsruute koostades. Seepärast ongi täna päevakajaline kirjutada veematka põhivarustusest.
Mida tavaliselt on kombeks veematkale kaasa võtta?
Vahel võetakse varustus mis mahub taskutesse ja hoiab hädaolukorras pinnal, vahel kuhjatakse kanuu triiki triiki. Kumbki variant pole sobiv, seepärast pakuks välja loetelu mis asetub kahe äärmuse keskele.


Matka plaan
Plaan pole küll varustus, kuid on hädavajalik eeldus varustuse vajaduse väljaselgitamiseks. Plaan on midagi spikrisarnast, kuhu koondate:
  1. Ilmateate 
  2. Marsruudiniidi ja kirjelduse 
  3. Võtmepunktide vahemaad. Need on peale- ja mahatulekukohad, telkimisplatsid, vaatamisväärsused, tehnilised elemendid-lõigud
  4. Eeldatavad läbimiste ajad
Paha ei teeks kirja panna ka pääste-, piirivalve ja keskkonnateenistuse numbrid. Hea oleks hädaolukorra puhuks määrata väljapääsud matkapiirkonnast.
Koopia plaanist võiks jätta kellelegi, kes hädaolukorra puhul võiks väljast aidata.

Oludele vastav aerutamisvarustus
Siin on muutujate skaala nii lai, et soovitaks eeltöö käigus uurida veekogu, marsruudi, hooaja eripära, varustuse ja aluse sobivuse kohta kohalikelt teenusepakkujatelt, klubidelt, foorumitest või blogidest. Kohalikud aitavad valida matka jaoks õige varustuse või varustuse jaoks õige matka. Lõuna-Eesti jõgede kohta leiab varustuse infot Matkajuhi blogis ja veebilehel.

Turvalisus, hügieen ja meditsiin
  • Päästevest, aerupadi, puksiirköiköis, viskeliin, auskar või pump
  • Peakate, mis varjaks nägu, kaela ja kõrvu päikese, tuule ja vihma eest
  • Näokreem, hügieeniline huulepulk
  • Päikesekreem suvel
  • Putukapeleti suvel
  • Päikeseprillid
  • Esmaabikomplekt
  • Hügieenitarbed
Kalastusvahendid
Kalastamine seondub veematkamisega ning on ühtlasi heaks varude täiendamise võimaluseks.


Tööriistad
Lühikestel matkadel piisab taskunoast või multitööriistast. Pikematel matkadel võib vaja minna kiini või kirvest. Kas siis jõe puhastamiseks või lõkkepuude raiumiseks. Fikseeritud teraga nuga kulub ära ka toiduvalmistamisel, kasvõi kala fileerimiseks.

Tulehakatus
Kui oled läbi vettinud, aitab tuli sooja saada. Kuid enne tuleb tuli süüdata. Selleks varu veekindlasse kotti välgumihkel, küünlajupp ja veekindlad tikud. Vanasti võeti kiireks  tulehakatuseks kaasa taela, nüüdsel ajal sobivad tampoonid. Kotti võib pista ka vana head traditsioonilist kasetohtu ja tõrvast männilaastu.

Valgustid
Individuaalne pealamp ja üks korralik taskulamp grupi peale kulub ära. Kui vaja pimedas liikuda, telki püstitada, puid tuua jne.

Jalatsid
Plätud on mugavad. Kuid mitte siis, kui peab paati üle teravate kivide venitama või tirima lõkkepuid mööda kruusast randa. Parimad  jalavarjud on veematka tossud või vanad tennised. Loomulikult on head ka spetsiaalsed neopreentossud.

Veekindel kott või tünn
On asendamatu ese varustuse kuivana hoidmisel aga ka vastupidi - märgade riiete koju transportimisel

Muusikariistad
Suupill, mandoliin, kitarr, parmupill või mõni muu pill, mis muudab laagriõhtud meeldejäävaks

Täpsustuseks
  1. Olud nagu ilm, veeseis, aastaaeg dikteerivad varustuse vajaduse ja sellest lähtuvalt peaks nimekirja täiendama
  2. Kui plaanis pikemalt peatuda - telkida, kalastada, matkata ka maad pidi, peaks nimekirja täiendama. Tasub mõelda lisatoidule, joogiveele, ohutusvarustusele, side- ja navigatsiooniseadmetele.
  3. Peale iga matka võiks teha varustuse nimekirjas revisjoni - lisama juurde asjad millest puudust tunti ja kriipsutama maha üleliigse
  4. Matka lõppedes peaks kohe ette võtma varustuse remondi. Hiljem ununevad vead ära ning katkine varustus võib uuel matkal osutuda reaalseks ohuks 

Kommentaarid