GoPro 2 kaamera matkal testitud. Mida teada saime??

Video on töömahukas. Vaatamata sellele peame siiski YouTube'i videokanalit ja kanalit Vimeos ning Torus. Ikkagi elav pilt, meeldiv vaadata ja rikastab veebi
Siiani filmisime Sony kaamera ja iPhone 4-ga ja töötlesime MacBook Pro iMovie'ga. See komplekt on olnud töökindel, piisav ja mõistliku hinnaga.
Kuid, nagu ütleb laul:" on õnnest puudu veel üks samm..."
Ja õnn mis puudub, on käed-vabad pildi salvestamine tegevuse pealt.
Matkajuhile tähendab matka käigus filmimine sünkroniseeritud liigutusi aju, suu, käte, jalgade ning videokaameraga.
Vahel kärestikku sõites, tõukeratta- või kelguga mäest laskudes (igavaid kaadreid pole mõtet võtta, onju?). Kes tahab kodustes tingimustes katsetada, proovige kolme õunaga žongleerida. Ühel jalal. Seistes taburetil. Keeruline? Jah. Ning riskantne.
Niisiis, GoPro-ni jõudmine oli ainult aja küsimus. Nüüd on kaamera käes ja esimesed muljed ka.

Mis on GoPro? 
Aktiivsete tegevuste filmimiseks loodud kaamera, millel järgmised omadused:
  • Pisike
  • Robustne
  • Pommikindel
  • Käed-vabad võtteid võimaldav
  • Kõrglahutust (HD-d) salvestav
Aega ei raiska, head küljed toob esile maaletooja Matkasport OÜ esitlus
Kõik kirjeldatu vastab tõele, välja arvatud aku kestvus. Aga järjekorras.

Palju GoPro 2 maksab?
Kaamera Outdoor Edition maksab 349 € ning komplekt sisaldab veekindlat korpust, erinevaid kinnitusi kiivri ja pea külge jne. Hind on soodne kuid..

Milleks peaks karpi avades valmis olema?
  • Puudub seinalaadija. Laadida saab arvuti USB-st, ka iPod/iPhone'i seinalaadijast. GoPro toalaadija maksab 8 € ja autolaadija 8 € lisaks.
  • Puudub mälukaart. See tekitab u. 52 € lisaväljamineku. Valisin SDHC 32 GB class 10, see võimaldab time lapse pildiseeriaid. Tarnija kiituseks, et kaart jõudis Leedust kohale ühe ööga ja hind osutus 1/3 soodsamaks kui Photopointis
  • Puudub pildiotsija. Kuid kas seda kiivri küljes just vaja on? 
  • Puudub taasesitamise võimalus. Ehk filmitud kaadreid saab vaadata alles arvutis 
Kaugel virisemisest. Pigem nentimine, et lisad on soodsale hinnale ohvriks toodud. Ja kehtib nn. auto reegel - tahad elektriaknaid, osta lisadega mudel. Ja lisade valik GoProle on lai!

Karbi avamise mulje
Vist olen Apple karbikogemusega ära rikutud. Seepärast tundub, et GoPro on pompöössusega üle pingutanud. Kaamera on asetatud karbi tippu läbipaistvale altarile. Klaaskasti avades on tunne nagu avaks kleeplinti mässitud kauplusevitriini. Järgmine mõte on, et kuhu ja kuidas ma selle karbi utiliseerin?
Kuid lõppude-lõpuks on tähtis asja headus, mitte karp.

Millised on kasutuskogemused?
Katsetasime kaamerat päikesepaistelisel päeval Aabla rabas räätsamatkal. Temperatuur oli +3-st päikesetõusul kuni +7-ni päeval. Kuna asi oli veel võõras, siis kasutasime ainult tavalise pildistamise ja video funktsioone. Katsetasime pea ja jala küljest filmimist, samuti käest. Millised tulemused ja mida õppisime?
  1. Pilt pisut pruunika varjundiga. Mõtlesin esialgu, et madalast päikesest ja sügisesest rabast, kuid teiste meeste videodega võrreldes hakkas sama silma
  2. Kaamera kaldenurka (pea küljes) peaks hoolikalt seadistama. Meie võtsime liiga palju taevast ja vähe silmade kõrgust. Ka horisontaalne kalle peaks olema õige, muidu jääb pilt viltune.
  3. Pealiigutused võtte ajal võiks olla sujuvad. Muidu saab pilt hüplik.
  4. Tugev piiksuheli. Loomade-lindudega kohtumisest ei tasu unistada enne piiksuheli mahavõtmist. Video käivitamise-lõpetamise piiks on läbilõikav ja kaugele kostuv. Kärestikukohinas on see muidugi õigustatud, saab aru kaamera käivitumisest
  5. Veekindlas korpuses salvestuse heli nõrk. Peabki olema. Kuid korpuses pole ka mikri väljundi auku. "Paljalt" salvestab talutavat heli
  6. Kaamera ümberhaakimine aeganõudev. Tülika ehitusega ja ebamugavad klambrid
  7. Ümberlülitumine ühelt funktsioonilt teisele aeganõudev. Primitiivne seadistamine kus menüüs liigutakse 2 nuppu vaheldumisi pressides. Valesti vajutades ei saa tagasi liikuda, vaid ketrad kogu menüü uuesti läbi 
  8. Aku iga lühike. Päevaks välja minnes peaks 2 akut või laadimisvõimalus ligi olema
  9. Pildi kvaliteet ülihea.
  10. Teeb mis lubatud. See tähendab filmib, sel ajal kui seikled
  11. Ei pea kartma. Et kaamera maha või vette kukub, pooleks murdub, tolmu sisse tõmbab, ära upub. Et ise kukud, ümber lähed - filmimise pärast
  12. Avardab vaateid. Saad pilti igast vaatepunktist - süsta- või suusaninalt, lenksu küljest, maapinnalt ja õhust
Algaja katsetus siin:


    Oskajad teevad GoProga filmi nii (siin vist pea kõik võimalused ära kasutatud):


    Lisaks: veel 3456 GoProga tehtud videot

    Kokkuvõteks
    Mida öelda? GoPro kaamera on aktiivsete tegevuste filmimiseks kujundatud tööriist, kus mugavus ja väline sära on toodud ohvriks töökindlusele ja kõrgele pildikvaliteedile. Tasub osta! Eriti kui su elustiil on sama lihtne, liikuv, robustne ja vähenõudlik.
    Uut infot. Austraalias treeniv Kevin Jakobson blogib GoPro ülekuumenemisprobleemist: "Piltidest ja videotest nii palju, et täna päikse käes kruisides kuumenes mu gopro üle ja kuumuses ei suutnud ma seda maha jahutada, et ta uuesti tööle hakkaks, nii et loodusilust ja heast tujust pilti ei suutnud teha."
    Uut infot (lisatud 03.02.2012). Täna on -24 kraadi külma ja tuul. GoPro lasi u. poole tunniga teha 50 sekundit videot, siis hakkas streikima. Pilte keeldus üldse tegemast. Pole bro. Pean vist need töökindluse sõnad ära sööma.

    Kommentaarid

    Postita kommentaar