Päikesepaneel Powertraveller Powermonkey eXtreme matkal. Arvustus

Päikesepaneel Powertraveller Powermonkey eXtreme teeb mida lubab - laeb telefoni või GPS-i. Kuid seadmel on nii tugevus kui ka nõrkusi, millest allpool.
Testisin Matkaspordist laenatud seadet septembrikuus 7 päeva jooksul RMK matkateed läbides.
Miks päikesepaneel? Tuleb möönda, et elektroonikud on osanud tooted nii vajalikuks teha, et matkajal peaks lausa toitekaabel järgi lohisema. Nutifon ja kaamerad nõuavad hiljemalt teisel matkapäeval "lutti", rajakirjutamisel aga piisab akude energiast vaevalt 4-5 tunniks. Loomulikult saaks hakkama ka paberkaardi, kompassi, pliiatsi ning personaalse aju mälukaardiga. Paraku (matkajuhi) töös läheb särtsu järjest rohkem vaja.
Nii kerkibki küsimus päikese "purki" püüdmisest. Kas päikesekonserv aitaks vidinatel nälga kustutada? Need küsimused ajasiki mind päikesepaneeli otsimima.
Ameerikamaa veebipoodide meeldivaks alternatiiviks osutus kodune Matkasport, kust pakuti üht komplekti testimiseks. Haarasin võimalusest kinni ja tulemused on siin:

Karbist välja. Esmamulje

  1. Gentlemanidele. Sedavõrd maskuliinselt hea väljanägemisega kaitseümbris.
  2. Saab terves maailmas matkata. Kaasas üleminekud kõikide elektripesade jaoks.
  3. Nii lühike instruktsioon? Piltlik ja kiirelt haaratav kasutamisõpetus.
  4. Ee...kuidas seda seljakotile kinnitada? Kinnitusi pole just rikkalikult.
  5. Mmm!...Puutetundlik lüliti!?  Esimest korda näen.

Tööpõhimõte ja töölepanek

Milliampritest, voltidest, ampertundidest ja vattidest jorutamine jäägu inseneridele ja seepärast vaatan asjale tavakasutaja pilgu läbi. 
Komplekti tähtsaimad osad on päikesepaneel ja aku. Akus saab kodunt võetud voolu kaasa võtta ja  paneel aitab teekonnal tühjenenud akusse energiat tagasi korjata. Paneeli parim koht on seljakoti lakal, kust USB kaabel viib akuni koti küljetaskus. Komplekti võib ühendada ka tarbija (mobiili, GPS-i).
Nii lihtne see ongi. Kui vaja, libistad näpuga üle lüliti ja indikaatori valguse värv ning pulkade arv näitavad aku laetud/laadimata olekut. Kantav elektrijaam lisab seljakotile 456 gr kaalu juurde.

Minu 100 liitrine seljakott paneeliga. Hiljem kinnitasin paneeli lakale, kuigi seal püsis see halvemini

Töö testis

Laetavad vidinad. Seade laadis  kahte iPhone, millest üks kirjutas rada, pildistas ja suhtles netis ning teine suhtles kõnes. Öösel olid mõlemad nutifonid väljas, st. voolu ei tarbinud. Kibedat tööaega kogune keskmiselt 5-6 tundi päevas. Ühel õhtul sai umbes pool tundi uudiseid vaadatud.
Ilm. Oli viiel päeval vahelduva pilvisusega, kahel päeval sadas vihma. Läbida tuli nii varjulisi metsi kui ka lagendikke.
Töö. Kõik kulges ladusalt neljanda päeva hommikuni, siis sai Powermonkey aku tühjaks.  Rada kirjutav iPhone sai otsa lõunaks. Ilm oli lauspilves, kuid indikaator näitas laadimist. Hetkedel kui päike välja tuli, oli kuulda imepeent pininat. Kas laadimisest? Vaatamata sellelele, ei jätkunud voolu, et kirjutamist jätkata. Üks 7 kilomeetrine lõik jäi vahele ning tööd saime jätkata peale Aegviidu looduskeskuses laadimist. Õhtul Mägedel telkides, kõmpisin Valgehobusemäele ja viisin akud keskusesse laadima. Igaks juhuks.
Järgmised kolm päeva sai laitmatult hakkama.

Tulemused


Nõrkused

  1. Ebapiisav tootlikkus äärmuslike asjaolude kokkusattumisel. Kui juhtub olema vihmane, lühike sügispäev ning matkaja liigub tihedas metsas, GPS-iga rada kirjutades, siis tootlikkusest ei piisa.
  2. Suhteline veekindlus. Seade on veekindel kui USB avad on suletud. See tähendab, et vihmas peaks laadimise katkestama ja asja kokku lappima. Sama peaks tegema ka märga metsa läbides. Lahenduseks võiks olla juhtmega korpusest väljatoodud USB otsad.
  3. Paneelide välispind kriimualdis. Päikeseelementide kate kriimustub kergesti ja aja jooksul võib selle läbipaistvus kahaneda. See omakorda vähendab energia tootlikkust.

Tugevused

  1.  Katab nutifoni, GPS-i tavapärase vajaduse normaalse tarbimise korral. Seda just enamik matkajaid vajabki.
  2. Akut saab kasutada ka lihtsalt energia transportimiseks. Hoiab ära vajadused ja kulutuse igale vidinale sünnipärase varuaku soetamiseks.
  3. Lihtne ja lollikindel kasutamine. Ei vaja eriteadmisi. Ühendad juhtmed ja las käia! Kõik riskid on kaitsmetega maandatud. 
  4. Laeb ka vähese valgushulgaga. Paneeli laadimistuli püsisrohelisena ka päris hämarates tingimustes. Kuid ilmselt on sel ajal kinnipüütava energia hulk väga väike.

Kellel tasuks päikesepaneel osta?

  1. 2-4 päevastel Eesti matkadel käijatel
  2. Puhkajad-telkija, autostopiga liikujad
  3. Seljakotirändurid. Kogesin viimati kevadel Küprosel matkates, et isegi kämpingutes pole elektripistikuid.  
  4. Kaugmatkajad lõunapoolsetes maades. Mida pikem viibimine pistikust eemal, seda vajalikumaks paneel osutub. 
  5. Maakodu või suvila.
Palju taskuelektrijaam maksab? Matkaspordi andmetel 149 € miinus püsikliendisoodustus.

Mida sellega laadida saab?

  1. Tavamobiile. 12 korda
  2. Nutifone. 6 korda
  3. iPade ja Samsung Galaxy Tab'i tahvelarvuteid. 1-2 korda
  4. GPS-i.  8-12 korda 
Kokkuvõtteks. Sain teada, et töö jaoks vajan suuremat "jõujaama". Samas võib rahulolevalt nentida, et taskuelektrijaamad on juba piisavalt  arenenud tavaelus kasutuselevõtmiseks.
Kui kellegi on veel kogemusi päikesepaneelidega matkadel, siis jagage oma teadmisi! 

Kommentaarid

  1. Raja mahamärkimiseks võiks tavalise GPS asemel proovida Suunto AMBIT'it. Matka režiimis peab vastu kuni 50 tundi. (Tänu sellele, et satelliite loetakse kord minutis, mitte pidevalt.)
    Tarmo Mere

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hea viide, et satellidi lugemist võiks harvemaks reguleerida ka telefonil

      Kustuta

Postita kommentaar