Millised matkakepid soetada?

Oleme 5 aasta vältel kasutanud erinevaid käimis- ja matkakeppe ning suvise matkahooaja eel oleks hea kirjutada kogemustest. Jätame kõrvale spetsiaalkepid ja kirjeldame üht lemmikut: Masters Sherpat. See on üldkasutatav Professional seeria mudel (puhkepäevamatkast kuni ekspeditsioonini). Alustuseks materjalidest. Matkakeppe valmistatakse süsinikust (carbon), alumiiniumis ja CALU-st (aluminium+carbon). Süsinik on kerge matejal kuid külgsurvele tundlik. Mõned aastad tagasi Sahhalinil matkates murdus grupi 6-st kepipaarist 4. CALU aga on suhteliselt uus ja kallis materjal. CALU varre sisetoru on valmistatud alumiiniumist ning kaetud süsinikuga. See annab parimad sitkuse, kerguse ja vastupidavusnäitajad kuid kasvatab ka hinda.
Masters Sherpa vars on valmistatud kõrgkvaliteedilisest alumiiniumist (mark 7075), see on sitke ja kerge ning kannatab raskust 56 kg/mm2. Kepi kaal on 260 g. Varre sektsioone liidab ühendusmuhv. Muhvi osad: tõmmits on valmistatud temperatuurikindlast (kuni -50 C) plastikust ning tõmmitsa stopper - alumiinumist. Need materjalid tagavad, et sektsioonid püsivad kindlalt koos ka madalal temperatuuril, külgpingega ei murdu tõmmitsa stopper ning vint ei roosteta kokku. Need on odavate matkakeppide levinud puudusteks.
Eri aastaaegadel, erinevatel pinnastel matkamisel tuleb vahel kepirõngaid vahetada. Sherpa komplekti kuulub 3 eri läbimõõduga rõngast. Väikseim kivistel pindadel liikumiseks ja suurim soo peal või lumel liikumiseks. Vahetatavad rõngad suurendavad Sherpa kasutusvõimalusi - kasutame neid nii jalgsimatkadel, räätsadel kõndides kui ka matkasuuskadel suusatades. Rõngaste vahetamine on kiirkinnituse tõttu mugav ega nõua tööriistu.
Sherpal kasutatakse ülikõva karbiidotsikut (süsiniku ühend räni v. booriga). Tavaline terasotsik nagu neid kohtab odavatel mudelitel, ei pea vastu paarinädalast matkagi. See kulub ümaraks ning hakkab kividel libisema. Libisemine on laskumistel ja hüpetel ohtlik.
Iselukustuv- ja avanev randmerihm aitab vältida randmevigastusi. Kukkumisel rihm avaneb ja vabastab randme.
Lõpetuseks. Kasutame Masters Sherpat kliendi varustuses Matkajuhi matkadel. 4 aastase kasutuse jooksul ei meenu ühtegi purunemist.
Mida võiks silmas matkakeppide ostmisel?
  1. ka algajal on mõistlik soetada Professional seeriasse kuuluvad matkakepid (hind 700.- +)
  2. hinna, kvaliteedi ja vastupidavuse suhe on parim alumiiniumvartel
  3. eri suurusega, kiirkinnitiga kepirõngad laiendavad keppide kasutusvaldkonda (hoiad kokku suusakeppide pealt:)
  4. jälgi, et sektsioone ühendav tõmmitsa stopper ja vint oleks alumiiniumist (ei roosteta kinni, ei murdu külgpaindes)
  5. jälgi, et keppidel oleks kõvasulamist otsikud ning iseavanev randmerihm

Kommentaarid