Kanuumatkad ja sellest kuidas organiseerida unustamatu elamus?

Tänases postituses on luubi all kanuumatkad. Just selle võtmesõna abil otsime internetist enim veematkamise võimalusi. Sõna kanuumatkad on muutunud veematkamise sünonüümiks. Kuigi veekogudel rännatakse jätkuvalt ka kummipaatidega ning populaarsed on nii süstamatkad kui parvematkad. Kuidas pakkumistest parim (loe: kvaliteetseim) välja sõeluda?
Alustame asjast, mis tundub meile kõige tähtsam - see on hind. Pakkumisi on laias spektris: erinevad jõed, eri marsruudid, pikkused, alused ja lisateenused. Pole ime, et selline hulk muutujaid viib segadusse ja hind tundub otsustamisel kindlaim tugi. Kui aga hind hetkeks kõrvale jätta ja tõsta kilbile unustamatu elamus (selle järgi me ju matkale lähemegi, eksju?), siis kuidas valida see õige kanuumatka pakkuja? See on lihtne.
Koguge infot. Lihtsalt koguge matkakorraldajalt infot järgmiste asjade kohta:

Milline sõiduk antakse ja kas alus sobib veekogule ja aastaajale?

Veesõidukid on disainitud eri eesmärkidel.
  • Sale, lühike ja kiilja ristlõikega kanuu sobib järvedele ja vaikse vooluga jõgedele
  • Pühapäevasõitjale sobib kiirema jõe peale lai, lamedapõhjaline, kogukam kanuu
Jõgedel võib aeg-ajalt näha ümberminekuga hädasolevaid paare. Põhjuseks pole alati oskamatus või halb koostöö, vaid oludesse sobimatud veesõidukid. Erinevate sõiduomadustega kanuumarke on kümneid. Selge see, et saledad, kiired, järvesõidu kanuud ei sobi algajatele kiirevoolulisele ja kivisele jõele. Nagu see:


Videos on näha kanuu, mis sobib järvel või tasasel jõel sõitmiseks

Kui soovida ümberminekuid vältida, oleks mõistlik sõita matkasüstal (vasakul pildil). Matkasüst on lai, sõitja istub mugavalt keha raskeim osa allpool veepiiri istmes. Matkasüst on stabiilsem kui kanuu ja läheb haruharva ümber. Matkasüstad sobivad ka paremini suurvetele ja halva ilmastikuga matkadele, sest sõitja on märja ning külma eest kaitstud kinnise deki ja süstapõllega. Süst on samuti nobedam.

Milline on varustus ja kas see on hooldatud?

Kui matka eest peab maksma, siis on tähtis paadi ja varustuse väljanägemine ning turvalisus. Kes tahaks aerutada lõhkikuivanud aeruga või sõita räsitud, lapitud ning lekkiva kanuuga? Kes sooviks mälestusfotodele jääda luitunud ja auklikus päästevestis? Enamus inimesi ei soovi ja selline varustus pole ka turvaline.

Kas korraldaja suudab juhendada ja kaitsta?

Halvad olukorrad tekivad ootamatult. Kui palju me mõtleme matkale minnes äpardustele? Näiteks, et ilm keerab kehvaks, aer läheb katki, paat keerab ümber. Korraldajal lasub kohustus äpardusi ette näha ja lahendada (päästmine, vigastus, katkestamine, halvenenud ilmaolud, terviseprobleemid, varustuse asendamine jne.).
Selleks peab korraldaja omama oskusi ja teadmisi mis eksamil ette näidatud. Teenusepakkuja peaks omama ka vastutuskindustust.
Matkal on hea uskuda iseenda oskustesse, kuid veel parem kui hädas olles saab toetuda välisele abile. Koolitustunnistus ja vastutuskindllustus annavad teile minimaalse kindlustunde korraldaja tausta suhtes. Uurigem korraldaja kogemusi, tegutsemise pikkust ja teadmisi tema kodulehelt.

Mis kuulub teenusepaketti?

Teenusepakett peidab olulisi mugavusnüansse:
  • Kas matkale antakse kaasa kaart teekonna legendiga? 
  • Veekindlad kotid? 
  • Kas aidatakse auto transpordil sihtpunkti? 
  • Kas matka hind sisaldab toitlustamist? 
  • Kas matkajuht sõidab kaasa? 
  • Kas kärestikel on kaldajulgestus? 
  • Mis kuulub kanuu standardvarustusse? 
  • Kas lastele on õiges suuruses päästevestid? 
  • Aga päästevestid kogukatele inimestele? 
  • Millist tuge sisaldab teenus jne. jne.

Kust infot koguda?

Korraldajate kodulehtedelt, Eesti Matkaliidu kodulehelt, foorumitest ja tuttavatelt. Eelnevad küsimused võib esitada ka korraldajale endale.
Loomulikult sõltub kordumatu matkaelamus palju enamatest asjadest - meist endist ja ootustest ja ilmast jne. Kuid kui korraldus on asjatundlik, varustus korralik, teenindus hea ja matk turvaline, siis on suurem tõenäosus, et aeg kulub nautimisele ja tulemus on meeldejääv. Unustamatute matkaelamusteni!

Kommentaarid