Mida teha vastlapäeval? Ideid vastlapäevaks

Kuigi kaasajal peame vastlaid lastepühaks, oli see minevikus rohkem naistepüha. Vastlapäev on aeg-ajalt langenud ka 8. märtsile. Ehk sai Klara Zetkina sellest innustust naistepäeva väljakuulutamiseks? Nii ehk teisiti, mida vastlapäev endaga kaasa toob ja mida ette võtta?
Naistele:
  • Puhka ja pidutse. Naiste tööd on keelatud.
  • Käi kosjas. Vastlapäev on vanatüdrukute kosjaskäimise päev. Ja äraütlemine on üsna keelatud
  • Joo linapikkust. Mine kõrtsu (kuid mitte külla - see on keelatud) linapikkust jooma. Jooma peab otse pudelist, siis on “liug” pikem ja linad pikemad
  • Lõika juukseid. Vastlapäev on juukselõikamise päev - juuksed kasvavad siis paksud ja kohevad.
  • Nõuta Kuult ilu ja tervist. Õhtul mine kuud vaatama - kui vastlakuu on näha, siis saab temalt endale aastaks ilu ja tervist nõutada.
Ka ühistegevusteks pakub vastlapäev hulgaliselt võimalusi. Kõige levinum on liulaskmine ja kuklite söömine, kuid siin veel mõned vihjed mida kõike võiks koos ette võtta:
Vastlapäeva ühistegevused:
Meisterdage vurr. Kuidas vurri teha vaata siit:
  • Tehke jääkarusell. Seda peaks küll mõned päevad varem ette valmistama. Raiuge tiigijäässe auk. Lööge teritatud vai tiigipõhja kinni ja laske auk kinni külmuda. Hiljem kinnitage püstlati külge paraja pikkusega rõhtlatt mille külge omakorda raudkelk. Peale seda kui jää on puhtaks lükatud, võib karusell paari inimese jõul tööd alustada.
  • Laske liugu. Linaluudest lõke mäeveerule, mille alt läbi liuelda, et puhtaks saada. Ettevaatust kui on seljas tehismaterjalist riided!
  • Osalege tõukekelgumatkal
  • Valmistage Metsik. Valmistage õlgedest kuju, mille sisse pange ja mõelge kõik halvad asjad. Riietage ta ja siduge nukk loitsuvööga kinni, viige huilates metsa ja põletage teiba otsas ära. Hiljem vaadake mis halbadest asjadest ära põles ja mis alles jäi. Sama komme on ka teistel rahvastel
  • Kokake üheskoos. Loomulikult ei saa peale lõbutsemist läbi tugeva vastlatoiduta. Vanasti hakkas vastlaks liha tünnides otsa saama ja viimaste hulgas võeti kokkamiseks ette seajalad.
Võtke teiegi seajalad ja keetke neist ubade või hernestega rammus leem (supp). Pehmeks keedetud seajalad visake grillile ja pruunistage kergelt ära - saab imemaitsva, näppe-lutsima-paneva-roa.
Teiseks võib küpsetada tangupudru vähese lihaga. Pange ahju ja laske kerge pruun, krõbe koorik peale tekkida. Parim saab kui kasutada taist soolaliha. Pärast vastlasauna krõbeda koorikuga puder piimaga - mmm...puhas nauding!
Magustoiduks küpsetage ühiselt kohupiima korpe või karask. Vahelduseks vastlakuklitele.
Ühiskokkamise võluks on, et samal ajal saab saunas käia. Sel ajal kui ühed laval leili võtavad, hoiavad teised ahjul ja pajal silma peal.

Järgmiste aastate vastlapäevad
2010: 16. veebruar
2011: 8. märts
2012: 21. veebruar
2013: 12. veebruar
2014: 4. märts
2015: 17. veebruar
2016: 9. veebruar
2017: 28. veebruar
2018: 13. veebruar
2019: 5. märts
2020: 25. veebruar
2021: 16. veebruar
2022: 1. märts
2023: 21. veebruar
2024: 13. veebruar
2025: 4. märts
2026: 17. veebruar
2027: 9. veebruar
2028: 29. veebruar
2029: 13. veebruar
Allikas: Wikipedia

Kommentaarid