Kuidas kaitsta end lihtsate vahenditega kuumuse eest?

Teema tõusis tulipunkti seoses nädalavahetuse rabamatkadega. Ilmajaam lubas kuumarekordit ja väljavaated vihmale polnud kuigi head. Otsustasin marsruudi läbi käia ja ühtlasi proovida mida annab teha ülekuumenemise ärahoidmiseks. Alustasin 7.08 kella 11.00 paiku umbes kilomeetrise “soojendusega” kõrkja-, hundinuia padrikuses Verrevsuus, käisin vahepeal ujumas ja jätkasin 3 kilomeetrise ringiga piiriäärses mättalises Kuresuus. Liikusin kerge seljakotiga, kergetel plasträätsadel ja kirjutasin Everytrailiga marsruuti. Kokku viibisin 34 kraadiga ja otsese päikese all kokku 4 tundi. Raskeim hetk oli kella 13.00 paiku. Siis oli tõsiselt palav, higi voolas, südamelöögid olid pindmised ja kiired, hingamine raske, mõtlemine vatine. Peale matka kerge peavalu, mis kestis magamaminekuni. Mida võiks kogetu põhjal soovitada?
Kaalu läbi.
  • Kui võimalik, lükka matk edasi. Kui sooja on rohkem kui 30 kraadi varjus, lükka käik varahommikusse või hilisõhtusse. Lõuna ajal pea parem siestat.
  • Kui tervis kehv, jäta minemata. Kõrge vererõhk, südameprobleemid, pohmell, astma jne.
Planeeri ja valmistu ette.
  • Varu teekonnale rohkem aega kui tavaliselt. Aeglasem liikumine, pikemad puhkepausid pikendavad aega veerandi võrra.
  • Lae täis telefon, GPS-seade, võta kaasa varuakud. Pane telefon, GPS kaitstud kohta. Seadmed olgu kaitstud kuid mitte peidetud (GPS ühenduse tagamiseks).
  • Mõtle enesejulgestusele. Kui matkad üksi, mõtle kuidas sind võimaliku probleemi puhul üles leitaks. Anna sõbrale teada marsruut ja lõpetamise kellaaeg. Kui kasutad nutitelefoni, jaga sõbrale õigus jälgida enda kulgemist arvuti kaudu. Selleks on mitmeid rakendusi, mina kasutan oma iPhone’is Instamapperit. MobileMe kasutajatele on abiks Find My iPhone.
  • Võta kaasa piisavalt vett. Üle 30 kraadise palavusega vähemalt 0,35-0,5 liitrit/tunnis. Veepuudus on põua ajal üsna tõenäoline ka kõrgsool (rabal). Alati ei pruugi looduslikku vett kätte saada, või on see nii riknenud, et sobib kasutamiseks äärmisel vajadusel. Vett kulub nii janukustutamiseks kui ka otsmiku, kõrvade, meelekohtade jahutamiseks ning juuste niisutamiseks.
Matka ajal.
  • Säilita vesi jahedana. Hoia pudelid seljakotis (mitte väljas kotivõrgus) riietesse keeratuna. Riided isoleerivad külma vee kuumusest (termose effekt). Jälgi, et ka pudeli põhi ja kael oleks ka sisse mähitud.
  • Kaitse pead, kõrvu, kaela. Iga ruutsentimeeter paljast nahka on vajalik jahutamiseks. Niisiis ära lase päikesel neid hoopis kuumaks kütta. Varja end laia ja hingava peakattega. Ära kasuta pea katmiseks rätikut, vaid laia äärega lodumütsi või kehvema variandina, nokatsit. Kuuma ilma nokats võiks olla selline nagu allpool oleval pildil
  • Liigu aeglases ühtlases tempos. Kehast vabaneb soojus ühtlasemalt, südame töö on aeglasem, keha jõuab jahtuda.
  • Tee sagedasi puhkepause (kui võimalik, varjus). 
  • Tee juuksed, peakate, riided märjaks. Vee aurustumisel on jahutav effekt. Uskumatult tõhus.
  • Kanna kaasas märga villast või puuvillast rätti. Villast ja puuvillast aurustub vesi kordades aeglasemalt kui sünteetilistest kiududest. Seepärast säilib niiskus kauem ja märja rätiga otsmiku, meelekohtade ja kaela niisutamisel on jahutav toime.
  • Kanna seljakotti vaheldumisi seljas ja kõhu peal. Keha jahtub ühtlasemalt.
  • Jahuta end maapinnal. Viska varjus pikali. Maapind juhib kehasoojust ära ja horisontaalasendis on südame töö kergem. Taastud kiiremini.
Head kaitset kõrvetava päikese eest pakub spetsiaalne "kõrbenokats". Pilt on tehtud Namiibiia matkal, Skeletirannikul.

Kommentaarid