Mis on säärised ehk bahillid? Millised valida ja kust soetada?

Torpad, säärised (säärystimet, säärys, säärystin soome k.), bahillid, kedrid (gaiters ingl.k.), säärekaitsed. Mäletan, et algaja matkajana tekitasid tekitasid need sünonüümid parajat segadust, sest erinevad koolkonnad kasutasid ühe-sama eseme nimetamiseks eri termineid.

Kuidas säärised välja näevad? 
Lihtsalt väljendudes on tegemist tugevast ja vettpidavast riidest torudega mis tõmmatakse jalgade otsa pahkluu ja säärte kaitseks. Toru alumises otsas on tross või rihm, mis jookseb saapatalla alt läbi ning ülemises otsas  asub kumm või nöör, mille abil kinnitub kaitse säärelihase ümber. Säärise küljel võib olla tõmblukk või kinnis, mis kergendab nende jalgapanekut.
Säärised, torpad, bahillid, kedrid - heal lapsel mitu nime
Kuidas säärised jalgu kaitsevad? 
Hästi ja igal ajal. Võiks lausa naljatamisi kasutada ühe telereklaami teisendit: “bahillid kaitsevad sind kõrbest Artktikani”!
Räätsamatkal, tõukekelgumatkal, jalgsimatkal või lihtsalt looduses liikudes ootavad matkajat varem või hiljem märjad sokid, lirtsuvad ja mudased saapad ning villid. Üks paar häid sääriseid aitab taolist saatust ära hoida, pakkudes esmast kaitset vee, lume ja muda vastu.
  • Talvel. Hoiavad ära saabaste ja püksisäärte märgumise, sest takistavad lume sattumist saapasse ning selle kleepumist pükste külge. 
  • Kevadest-sügiseni. Hoiavad ära vee, lume, kivikeste, okaste sattumise eest saapasse ning hoiavad ka püksisääred kuivana. Kõik see omakorda hoiab ära villide tekke. 
  • Kaitse torkivate taimede eest. Kes on matkanud Korsika makjas või Hispaania, Aafrika poolkõrbe mägedes, need on tuttavad torkivate, haakuvate, klammerduvate taimedega, mis kasutavad sind kas seemnete transportijana või vastupidi - üritavad sind eemale peletada. Kriimustustest tekivad võõras kliimas tülikad haavandid ja säärised aitavad nahavigastustest hoiduda.
  • Kaitse puukide, kaanide ja maohammustuste eest. Mõned Aasias, Austraalias, Aafrikas elavad kaaniliigid hakuvad uskumatu väledusega mööduja saapa külge ning korraldavad paljal kehaosal kiire vereülekande. Samalaadne mure on puukidega. Ka väiksemate madude (näit. rästik) hammustuse kaitseks leiab säärisest abi, sest mao hambad ei tungi tihedast riidest läbi.
Tasmaania mudakaan teel saapa sisse
Millised säärised valida?
Nagu ikka, täiesti universaalset mudelit pole. Need mis kõrgmägedes ja lumistes oludes on OK, ei sobi Aafrika poolkõrbe.
  1. Otsusta kas sääriseid läheb üldse vaja. Osadel suusa- ja lumepükstel on säärised sisse õmmeldud (nn. lumelukud). Need töötavad hästi koos pika säärega saapaga. Talvel sellest kombinatsioonist piisab. 
  2. Soeta alustuseks odavamad ja kergemad. Kui otsustate bahillid siiski soetada, siis alustuseks tasub osta odavamad. Need on kergemad, õhemast riidest, lihtsate lukkudega. Sobivad kergematel matkade aastaringseks kasutamiseks. Kui siiski peaks selguma, et neist ei piisa või tekib plaan kaugmatkale minekuks, siis võib muretseda kallimad. Vanad võivad jääda kasutamiseks oludes, kus tippvarustust ei raatsi kulutada
  3. Tee säärised ise. Säärised ei pea alati ostma, neid võib teha ka ise, siin väike õpetus.  Isetehtud, õhukesed, hästihingavast riidest säärised kaitsevad suvisel matkal hästi torkivate taimede ja kruusa sattumise eest saapasse.
Kust saab bahille, torpasid, sääriseid osta?
Sääriseid müüvad Matkaspordi kauplused, MS Auto matkatarvete poed. Eestis toodab säärekaitseid MatrixGroup. Loomulikult on ka internetipoodides rikkalik valik ja head hinnad. Tasub otsida.

Kommentaarid

  1. http://nipernaadi-ee.sn3.zone.eu/ettetellimine/torpad
    Kas need on oma hinda väärt? Tunduvad kallid, matkapoodides on tunduvalt odavamasid. Põhiliselt tahaks kasutada lumes sumpamiseks ja soos müttamiseks. Tulevikus võibolla läheks ma kõrgmägedesse... Või tõesti osta esialgu odavad ja vajadusel tulevikus kallimad lisaks?

    VastaKustuta
  2. Sinu saadetud tootetutvustus räägib headest omadustest kividel, kassidega liikumisel. Ka muud tunnused viitavad, et tegemist on korralike, vastupidavate sääristega. Lisaks on Matrix tuntud hea töö tegija. Sellest ka hind.
    Nüüd ühelt poolt kirjutad, et tulevikus v õ i b - o l l a läheks k õ r g m ä g e d e s s e. Kui sa selle olulise küsimuse jaatavalt ära otsustaksid, siis kahtlemata osta 55 € säärised. Teed ühe kulutuse ja hea asi pikaks ajaks olemas
    Teiselt poolt oleme Matkajuhis 4 aastat kasutanud E e s t i räätsamatkadel soos-lumes matkamiseks 15 € sääriseid. Profikasutuses.
    30-st paarist on selle aja jooksul välja langenud 3-4. Põhiliselt tallarihma klambri purunemise tõttu (needki asendatavad). Olen käinud samade sääristega ka Koolas suusamatkal, Tasmaanias jalgsimatkal.
    Kahtlemata istuvad nad pisut kehvemini jalas ja pole kividel nii kulumiskindlad, aga 4 aasta jooksul on matkad ära tehtud.
    Nii, et vastus viib ikka küsimiseni: kui pikka ja "kõrget" matkakarjääri endale planeerin?

    VastaKustuta

Postita kommentaar