Kütioru matkarada Võrumaal. Arvustus

Kes pole Kütioru matkarajal käinud, see pole Võrumaad näinud! See on üsna kindel, sest pole palju matkaradasid, mis annaks edasi nii rikkaliku läbilõike paiga loodusest, pinnavormidest, pärandkultuurist ja olevikust.
“Kütioru
Klikk pildile viib Everytraili, kus raja kohta kaardiinfo
Matkaraja algus paikneb Kütioru Suusakeskuse juures parklas. Siin on kaarditahvel ja rajale suunav viit. Mis meid ootab? Päris ootusärev on alustada matka kena vaatega oruveerult. Liikuda looduse sügavusse mööda moodsa aja tõstukitest ja rajatraktoritest, laskuda siis sügavale orupõhja, ületada oja ning sammuda traaversiga mööda kunstiinimeste pesast - Kütioru Avatud Ateljeest.
Kütioru Avatud Ateljee valvur
Tundub, et elu seal pole väga aktiivne olnud - skulptuurid on rohtu kasvanud ja hilissügis rõhutab hallide hoonete mahajäetust. Kuid äkki kihab siin suvel elus? Pisut edasi, raja servas, männi otsas kõrgub Inimese pesakast. Kütioru kunstnikud on öelnud, et siit jookseb “turufundamentalistliku ja elusa maailma piiritsoon”. Kuna pesakast paistab hüljatuna, siis võib arvata, et sihtgrupp on valinud elu seal teisel pool piiri.
Inimese pesakast
Rada lõikub Kütioru vastasnõlva ja suundub pinnaseteed pidi mäkke. Avastajale tundub siin metsaalustel nõlvadel olema põnevamaid alternatiivradasid. Tee jõuab üles ning suundub läbi hüljatud talumaade. Loodus on talle kuulunud ruumi taas koloniseerinud - katnud kivikangrud ja karjaaiad metsaga. Koduloomade asemel kohtame metskitsi. Raja kitsamas kohas üritab põldhiir meid jalust maha joosta, ja kui see ei õnnestu, pöörab nördinult urgu.
Rajavaade
Siin-seal trehvame infotahvleid, mis jutustavad metsaelust, linnustikust, pinnamoe tekkest jne. Neid me lugemata ei jäta ja saadud teadmine lisab retkele väärtust. Küll jääb aga tahvlitelt vastuseta üks otseütlevas käändes pinnavormi nimekuju. Millest ja miks on tekkinud künkale nimetus Tsõdsepersemägi? Ei aita meid ka Google, vaid annab vastuseks loendi veel otseütlevamaid Eesti kohanimesid. Ehk peitub kaudne vastus selles võro kiilseh üteluseh: “Tsõdse tsõõrik, perse höörik” (et, noh tuud võit võtta, tuu om illuss hõõrik, tsõõrigu näo ja hõõrigu kihäga). Edasi liikudes on hea selle üle mõtiskleda.
Tammõtsõõri ohvrikivi
Spirituaalsust õhkab Tammõtsõõrist. Muistne pühapaik on tekkinud/tekitatud tammedega ümbritsetud lohust maapinnas. Tsõõri (ringi) keskel lebab ohvrikivi andidega. Seisatades, silmi sulgedes, valgub sisemusse rahulikku õnnetunnet. Küllap ka värskest õhust, liikumisest ja loodusest endast.
Edasi kulgeme kruusastel külavaheteedel. Siin-seal rahutul maastikul, tiikide ja soonikute veergudel, paiknevad väikesed talumajad. Tohkri külas suundub rada taas Kütioru pervele. Siit alates seguneb loodusesse ka pärandkultuuri. Tohkri külas on elanud kirja-, majandus- ja sõjamehi. Rada muutub metsikumaks ja puudutab korraks Kütioru põhja, andes võimaluse näha Iskna oja ja tillukest Tohkri veskit. Siit, kuni raja tagasipöördepunktini Noodaskülas, on rada põnev ja elav. Päriselt elav, sest mingil hetkel on rajaserv täidetud lihalehmadest pealtvaatajate spaleeriga, kes elektrikarjuse taga oma silopalli ootavad.
Lihaveised raja servas
Võib arvata, et kui palju üks rada ikka võib uut pakkuda, kuid eksime. Toborna pettai (mänd) on maagiline, Iskna ojal lösutavad Küti Alaveski ja Küti Mäeveski ning paisjärved pakuvad kohe-kohe kaduvate külaõhustike hõngu. Üsna uskumatu, et mitmel pool Kütioru põhjas on kilomeetrite pikkuses pulbitsenud tormakas elu. Kulgedes praegu vundamentideni hajunud, kinnimattuvas keskkonnas Jaanusjärve suunas, on päris ajarännaku tunne. 
Küti Alaveski paisjärv
Peagi ei jää filosofeerimiseks enam aega, sest rada on metsaveotraktori poolt ära pühitud ja appi tuleb võtta nutitelefon, et pimenevas õhtus õige rajaots taas üles leida. Kõmbime tõusva raja sabas üles oruveerule ja lõpetame kruusateed pidi Kütioru Suusakeskuses. Võrumaa on vaadatud! 

Kokkuvõtteks

Kui arvestada siin-seal kadunud rajamärgid, üks mitmeti tõlgendatavasse suunda näitav suunaviit ja paar loetamatuks kulunud infotahvlit, siis võiks rada hinnata 10 palli süsteemis hindega 8. Soovitame soojalt! 
Poovimata jäi Kütioru lühike matkarada ja Maakunsti Rada. Mõlemat tahaks lähiajal külastada ja kirjeldada.

Kus asub Kütioru matkarada?

Teekond Võrust - Kütioru matkaraja algusesse

Andmed

  • Kaugus Võru kesklinnas. 15 km
  • Pikkus. 10 km
  • Läbimisaeg. Umbes 3 tundi
  • Raja hooldaja. Riigimetsa Keskus

Soovitused

  1. Prindi kaardiga brošüür või ainult kaart. 
  2. Lae alla .gpx fail oma GPS-i või nutimobiilijaoks siit!
  3. Laetud ja rajakirjega varustatud nutimobiil. On mugavam ja muretum matkamist nautida. Rajamärkidele ei saa alati loota (nutimobiilide orienteerumisrakendustest kirjutame mõnes järgmises postituses).
  4. Jalanõud. Lopase ilmaga jalga korraliku mustriga kummikud, muidu saab ka matkatossuga hakkama.
  5. Piknik. Nii Tammetsõõri juures kui ka Küti Alaveski lähedal on puhkekohad, kus saab mõnusalt jalga puhata ja süüa.
  6. Lapsed. Alates 6 eluaastast võiks kaasa võtta. Kuid igaüks teab oma lapse võimekust ise.
  7. Lõbusat. Kui tahad, käi ära ka Võrumaa Saaremaal. Just sellist nime kannab üks koht Kütioru Suusakeskuse lähedal.
  8. Vanast ajast. Põnevam on, kui enne rajale minekut lugeda Postimehe Wastseliina eriväljaannet 27.juunist 1925 ja Eesti Looduse artiklit Kütioru matkarajast juulist 2006
Kütioru matkaraja prinditav kaart
Kütioru matkaraja kaart väljatrükkimiseks (kaart Keskonnaameti trükisest)


Kommentaarid