Mis on süst ja mis on kajakk?

Tänases postitusest saavad vastuse need kes murravad pead selle üle, et mis vahe on süstal ja kajakil.
Eesti kultuuriruumis tähendab süst ja kajakk ühte ja sama asja. See on pealt kinnine veesõiduk mida aerutatakse edasi kahelabalise aeruga.
Sellised paadid kujunesid välja Kirde-Aasia, Põhja-Ameerika ja Gröönimaa põlisrahvaste: ainude, aleuutide ja innuiitide (eskimode) juures. Innuiidikeelne nimetus qajaq ("jahimehe paat") kandus inglise keelde (kayak). Inglise keelest on see laensõna nüüd paralleelselt varem kasutatud süst'aga juurdumas ka eesti keelde.
Meie, Eesti põlisrahva keeles, tähendab süst - lootsikut, paati (A.Raun; A.Saareste). Tõenäoliselt on nimetus süst üle kandunud kangakudumise süstikult mis kujult meenutab väga teravaotsalist süst'a. Seega käib aleuudi, ainu või innuiidi mees jahil kajakiga, eesti mees aga süstaga või osaleb süstamatkal. Nii see on.
Kui aga seltskonnas tekib vajadus kõneleda erinevatest süstatüüpidest, siis eesti keel pakub võimalust ennast süstahuviliste hulgas arusaadavaks teha laias laastus järgmisest nimetustega:
  1. Meresüst. Avavetel rändamiseks kujundatud tüüp 
  2. Sportsüst. Kiiruse arendamiseks kujundatud tüüp 
  3. Trikisüst. Nimetus räägib enda eest
  4. Slaalomisüst. Võistlussüst veeslaalomiks
  5. Matkasüst . Järvedel ja jõgedel rändamiseks kujundatud mahukas ja stabiilne alus
Ja lisaks ehk veel üks iva, mis lõpetuseks sobiks. Vahel võib kuulda juttu, et: "laupäeval käisime kanuutamas, küll sai mõlatud, järgmine nädal läheme süstama".
Siin on ka tegemist ingliskeelsete terminite (canoeing, kayaking) lobeda eestindamisega. Pole hullu, kõik saavad aru, mida kõneleja tahtis öelda ning jutt sai ka muhedam. Kui aga mõtet vaja kirjasõnas edasi anda, siis võiks lause kõlada järgmiselt: "laupäeval käisime kanuumatkal, küll sai aerutatud, järgmisel nädalal läheme süstamatkale".
Head aerutamist kõigile! :)

Kommentaarid

  1. Hea lugu. Postimehe ajakirjanik, kes laupäevase lehe "Puhka Eestis" osa toimetas, võiks selle loo läbi lugeda.

    VastaKustuta
  2. Aer omab paadi vm küljes tugipunkti (tull). Süsta puhul kasutada mõla ja mõlatama.

    VastaKustuta
  3. Mõlatamine pole küll mingi sõna, pigem ikka sõudmine.

    VastaKustuta
  4. Sõudmise ja aerutamise erinevus tekitab siiamaani segadust ja seepärast definitsioon Wikipediast:
    "Aerutamine on paadi liigutamine aeruga, mida hoitakse käes vabalt, s.t mis ei ole kinnitatud tulli külge. Tullidega paadi vm veesõiduki puhul räägitakse harilikult sõudmisest[1].
    Aerutamist harrastatakse ka veespordialana, kus võisteldakse sõidukiiruses süstadel (kahelabaline aer) ja kanuudel (ühelabaline aer)."

    VastaKustuta
  5. aerutades ollakse näoga sõidu suunas, sõudes aga seljaga sõidusuuna poole...

    VastaKustuta

Postita kommentaar