Vällamäe matkarada - matk peadpööritavates kõrgustes

Pealkiri on küll väikese naljaga valitud kuid omajagu tõde selles peitub. Paikneb ju Vällamäel terve Baltikumi kõrgeim matkarada - kulgedes hetkeks  kuni 300 m kõrguses merepinnast. Kui lisada järsud nõlvad, kus kalded ulatuvad kohati 35-40 kraadini, siis kujunebki Vällamäest mägimatkajale korralik treeningrada.
Rajale suundudes selgub, et tegelikkus pole nii võhmalevõttev. Kuigi jalamilt tippu on tõusu kuni 80 m (Suurel Munamäel ainult 60 m), kulgeb rada viisakalt serpentiinidena järjest kõrgemale ja kõrgemale.
Teekonda rikastavad infotahvlid looduslike vaatamisväärsuste juures.
Üldse on loodus siin lopsakas ja parasvöötme vihmametsa sarnane. Vihmametsa tunnet süvendavad niisketel päevadel mäe nõlvadelt tõusvad udulaamad.
Ja ega teekonnal pole ainult tõusud, on ka vahvasid laskumisi ja nauditavaid vaateid - näiteks Peräjärvele.
Mägi ise tundub aktiivselt kasutatav - risti-rästi kulgevad rajad ja sporditeed. Kuid pole head halvata - suusa-ja rattaradade viidad tekitavad segadust ning ka matkaraja enda märgistus on kasin ning mitmeti mõistetav. Nii juhtuski, et plaanitud 2,2 km asemel läbisime 3,9 km. Rohkem matkamist on kasulik, peaasi, et lähtekohta tagasi jõudsime. Kuid kaardita liikuvas turistis tekitab eksimishirm ebamugavustunnet. Ja see pole matkaraja eesmärk. Hea oleks kui haldaja täiendaks infotahvlit märkega, et matkarada on tähistatud roheliste laikudega puudel, värskendaks markeeringuid ning vaataks üle viitade olemasolu ja õiged suunad.
Vällamäe matkaraja lisaväärtuseks on Vällamäe metsamaja. Siiakanti võib igal aastaajal planeerida looduse- ja liikumisüritusi. Majutuse ja leilivõtmise võimaluse leiab kuni 8 inimest (suvel lisandub telkimisvõimalus). Kõik on olemas lõkke tegemiseks ja peale matka kasvõi elamustoidu nautimiseks. Maja võtmeraha on 45 € ja broneerida saab numbrilt 6767532
Okas päkka!
Mida siin suvel teha? Jalgsimatkamine, rattamatkamine, elamustoitlustamine, giiditud loodusmatk, seiklusmäng.
Mida siin talvel teha? Räätsamatkamine, talvine seiklusmäng
Vaadake ka teisi matkaradu. Lõuna-Eesti matkarajad

Vällamäe matkarada



Kommentaarid