Meenikunno matkarada. Uus lõik testitud.

Raja asukoht: Põlvamaal Meenikunno kaitseala piires.
Matkajatele rõõmu kui palju! Testitud rada on küll mõnda aega valmis ja sissetrambitud jälg näitab, et kasutuses ka. Valminud rajalõik muudab senise raba läbiva laudtee ühesuunalisest ringmarsuudiks. Ehk alusta ükskõik kumma matkaonni juurest, ühe otsa saad teha maad pidi ja tagasi minna üle soo laudtee.
Startisin Päikeseloojangu maja juurde viivalt teelt ja liikusin Liipsaare igamehe onni suunas (vaata alumist kaarti). Juba stardijärgse kilomeetri järel võis öelda, et rada on hästi märgistatud. Sinised ja punased lipsud puudel on hästi nähtavad juba kaugele ette. Pöördekohtades on puidust suunaviidad (matkaja embleemiga). Metsakraavidest viivad üle korralikud sillad ning huvitavamate kohtade juures on infotahvlid. Teekond on vaheldusrikas, muutuvad metsatüübid ja reljeefid.
Näen hiiglaslikke kuklasepesi (nüüd pole Akstesse asja!), pikkade sammalhabedega ürgpuid, hiiglaslikku kasepahka, nõgikikka (rähni) toimetamist, mustmiljonit jänese- ja kitsejälge. Rada ristub mitmel korral põtrade rännuteega. Metsakuningad on siirdunud otse läbi kraavi rabale.
Teekonna keskel on võimalik teha põige Mustjärve äärde. See külglõik pole tähistatud. Viimases rajaneljandikus silman mineraalmaa servas asuvaid langatuslehtreid, mis viitavad tektoonilisele rikkele. Need võivad olla kohad kust Meenikunno soovesi voolab põhjaveekihtidesse. Lehtrite juures on samuti infotahvel. Lõpetan Liipsaares.
Matkale kulutasin 1 t ja 40 min, teekonna pikkuseks 4 km ja keskmiseks kiiruseks 2 km/t. Liikusin ruttamata, kulutasin aega vaatlemisele, pildistamisele ja filmimisele. Raja salvestamiseks kasutasin iPhone ja tasuta rakendust InstaMapper. Matka ajal saatis telefon andmed kodusesse arvutisse ja tulemust saab näha allpool.
Raja omanik on Riigimetsa Majandamise Keskus. Hea töö!
Info räätsa-, tõukekelgu- ja jalgsimatkade kohta leiate Matkajuhi veebilehelt
Video räätsamatkamise kohta siit. Räätsamatkad siit
GPS tracking powered by InstaMapper.com




Kommentaarid