Kotka matkarada Iisakus testitud.

Kuigi Kotka rada on Lõunast kaugel, võtsime ometi tee jalge alla ning katsusime osa rajast läbi. Millised muljed? Üldine hõngus - ülihea. Kuigi Eesti on miniatuurne, on piirkondade vahelised kontrastid tajutavad. Just, - mitte nähtavad, vaid tajutavad. Kui pidin selle sõnadesse panema, siis mõtlesin pikalt mis siin Virumaal Alliku külas on teistsugune:
1. sügaval metsas asuvad metsakülad, erinev ehitusstiil
2. paekivimunakatest teed (po ida-virumaaski "borooda tee")
3. jõgede, metsatüüpide erinev ilme
4. maastik, maastik, maastik
5. taimestik
Vist ainult eestlane oskab seda vahet tunnetada;)
Tunnete kõrval siis kõigest ka matkaja pilgu läbi. 8 kilomeetrine rada ühendab Alliku küla ja Iisaku alevit. Tee kulgeb üle soode ja mööda liivaseljandikke (oose). Meie alustasime matka Alliku küla poolsest otsast (alustada võimalik ka Iisaku poolsest otsast).
Suure tee pealt (Tartu poolt tulles u 1 km enne Iisakut) näitab silmapaistev viit raja alguse suunas. Järgmine ärakeeramine on lausa 3- se viidablokiga tähistatud (parkla, lõkkeplats, matkarada). Siit edasi läheb tee kehvaks. Roomame "boroodateed" pidi esimese käiguga. Muud ei hullemat kui, et kiiremal sõidul loobib ja raputab. 1,5 kilomeetril läheb üle aga mõnusaks liivateeks. Parkla asub oosi jalamil, samas on ka kaart ja WC. Siin tekivad esimesed küsimused. Leiame kaardilt veel ühe parkla ja hetkeks tekib segadus, et kummas meie oleme? Aitaks kui kaardil oleks punane täpp kirjaga "asud siin". Järgmine nõutus tabab kui hakkame matkaraja lähtekohta otsima. Parklast väljub 2 teed, 1 metsasiht ning 1 vaevumärgatav jalgrada. Kaart pole ka piisavalt detailne, et vastata. Vaistlikult valime liivatee mis on tõkestatud massiivse tõkkepuuga. Ja teeme õigesti, sest u 100 m pärast leiame esimese rajatähistuse. Nüüd peaks varsti jõudma tornini. Enne torni viit paremale kirjaga "Kullaauk". Mhmh, intrigeeriv, mis see kullaauk võiks olla? Pole infot, liigume edasi. Torn on nägus, umbes 10 m kõrgune ehitis. Vaated on suurepärased kuid ülemisele platvormile on paigaldatud ainult pealmine käsipuu. Ettevaatust lastega! Edasi jalutades jõuame allamäge poolsaare tippu lõkkeplatsile. Tõsiselt meeleolu loov koht püstkoja, metallgrilli, laua, infotahvli ja WC-ga. Küttepuud olemas. Peale uudistamist tahame siirduda rajale kuid satume taas kimbatusse. Poolsaarelt viib soo peale 2 laudteed. Kumb neist on see õige - Iisakusse suunduv? Kas teise raja näol on tegemist lühema ringmarsruudiga? Õpperajaga? Vaistlikult asume parempoolsele rajale. See on värsketest valgetest kaseplankudest kokku löödud. Peale meie pole ühtegi inimest, ainult loodus ja meie. Räätsamatkad sobiks siia hästi. Edasi jutustagu videolõik:


Kunagi ütles sõber, kes töötab ehitusjärelvalves, valminud objekti kohta, et: "tööd on tehtud kõvasti ja tulemus on hea, kuid mõned lõpuni viimistletud nüansid muudaks tulemuse väga heaks". Kotka raja saaks järgmiste täiendustega väga heaks muuta: 1. Parkla kaardile asukoha täpp "asud siin", jutud ja legendid infothvlile 2. Tähistada matkaraja lähtekoht parklas 3. Paigaldada vaatetornile ülaplatvormile kõik käsipuud 4. Lõkkeplatsilt rabale suunduvad laudteed varustada suunaviitade ja selgitustega. Matkajuhid hoiavad pöialt arendajatele!
Loe lisaks: Anne Ly Feršeli väga hea artikkel Eesti Looduses Kotka matkaraja kohta

Kommentaarid