Lõuna-Eesti ägab ränga majandustõusu käes.

Lõuna-Eestit on tabanud ränk majandustõus. Ootamatult külluslike loodustulude tõttu on lõunaeestlased sattunud tarbimispeole. Kodudes pressitakse õunamahla, soolatakse rikkalikku seenesaaki ning keedetakse purki tomateid. Talud ja kortermajad on akendest leviva moosilõhna tõttu ümbritsetud herilaste ja äädikakärbeste pilvedest. Laristamist võib näha kõikjal - rikkamates peredes on ikka veel ripakil punased sõstrad ning arooniad, korjamata ploomid mädanevad puude otsas. Õuna- ja pirnipuud on murdumas saagi raskuse all. Moosiste põllede ning kiiskavate silmadega pereemad silkavad kollaste plastikämbritega aia ja metsa vahet. Perepead on murdumas murekoorma all - õunamahla pressimise järjekord on veninud jõuludeni. Kõik see on muutnud ka lõunaeestlaste väärtushinnangud - põhiväärtused nagu haridus ja kõlblus on asendunud eputamisega oma aia suure saagi või kogunenud seeneämbrite arvuga.
Lõuna-Eesti loodusanalüütikud on mures - tarbimispidu ei tõota head. Eksperdid manitsevad tarbijaid hoiduma raiskamisest ning säästma loodusande tuleviku tarbeks keldritesse ning aitadesse. Viidates eelmiste loodustsüklite kogemustele on mõned ettevaatlikumad taluperemehed avaldanud seisukohti, et varsti peaks saabuma talv. Seni aga on need hoiatused kõlanud kurtidele kõrvadele, sest kohe-kohe on valmis saamas pohlad ja jõhvikad. Majandustõusu piire pole näha.



Loodus ei lase end häirida rääkiva, mõtleva, arvava ja eksiva inimkonna tunnetest ning ettekujutustest. Siin on tänavu majandustõus.

Kommentaarid

Postita kommentaar