Kuidas kaitsta talvematkal nahka külma eest?

On tõukekelgu- ja räätsamatkade aeg. Ilmad on just parasjagu pakaselised ja tuulised. Ja kui plaan talvematkale minna, siis meie matkajuht ja kosmeetik Merike soovitab, mida teha naha kaitseks külma vastu. Esiteks üldpõhimõtted:
  • Pakaseliste ilmadega muutub nahatüüp. Madal temperatuur soodustab veresoonte ahenemist, naharasu eritumine aeglustub, väheneb looduslik kaitsekiht. Tulemuseks on, et rasune nahk muutub normaalseks, normaalne kuivaks ja kuiv ülitundlikuks.
  • Külma ilmaga vajab kaitset iga nahatüüp. Pole tähtis kas sul on kuiv või rasune nahk, kaitset vajab ta ikkagi.
  • Kohanda oma nahahoolduse harjumused talveilmadele. Nahahoolduskordi lisandub rohkem. Naha eest hoolitsemine peaks nüüd eelnema ka pakase kätte minekule. Kuidas teha lihtne nahahooldus 2 minutiga, vaata videost:
Nüüd täpsemalt. Mida peaks tegema?
  • 30-40 min enne pakase kätte minekut kreemita oma nägu. Puhasta või pese nägu ja kreemita 30-40 minutit enne väljaminekut niisutava päevakreemiga. NB! Kui seda teha vahetult enne väljaminekut või kanda kreem pesemata näonahale, võib tulemus olla vastupidine
  • Kui õue minek tuleb ootamatult, kasuta spetsiaalset näokaitsekreemi. Kui kaldud unustama või pead elustiilist tulenevalt planeerimata pakaselisi käike ette võtma, soeta spetsiaalne näokaitsekreem.
  • Huuled vajavad eraldi kaitsehuulepulka. Huuled on näopiirkonna kõige tundlikum osa ning kaitse tuleb peale kanda vahetult enne väljaminekut. Huulepulka peaks uuendama lausa mitu korda päevas (olenevalt kui kiiresti see “ära söödud saab“)
  • Käte kaitseks kasuta kätekaitsekreemi ja kindaid. Käed vajavad talvel kahe-, vahest isegi kolmekordset kaitset, sest tuulise pakaselise ilmaga lähevad nad punaseks ja käenahk võib praguneda. Kasuta spetsiaalset kätekaitsekreem ja kindaid. Kindamaterjal peaks olema tuultpidav ning niiskust läbi laskma. Siis ei hakka käed matkal külmetama
  • Hoidu külma käest tulles sauna või kuuma duši alla minekust. Naha heaolu nimel pole mõistlik tekitada liiga suurt temperatuuride vahet. Harjuta nahka toatemperatuuriga, alles siis mine sauna või dušši alla.
Milliste põhimõtete järgi valida kreeme? Riiulitel tundub tooteid olevat mustmiljon, valikut teha raske. Minu poolt lihtne soovitus: pöördu spetsialisti, st. kosmeetiku, müüja või apteekri poole. Usu nende kõige siiram soov on sind aidata. Kui otsustad aga ise ostu ette võtta, siis vali pigem tundlikule nahale või allergigutele mõeldud tooteid (näit. apteekides saadavad Avene, Weleda)

Pildid eilselt tõukekelgumatkalt Võhandule:

Kommentaarid