Kuidas luua unustamatu elamus sentigi kulutamata?

Igaüks loob oma uusaastaöö. Kes kuidas - pidutsedes, telekat vaadates, Raekoja platsil lõbutsedes, magades.  Kuid veel põnevam on veeta öö looduses. Mitte metsaonnis või vanaisa talus, vaid täielikult looduses.
Seda me ka tegime ja seekord proovisime öist räätsamatka.
Kooraste Pikkjärve otsas näitab kraadiklaas -19. Lahtilükatud tee lõpeb orus ja siit saab üle põlve ulatuvas lumes edasi ainult räätsadel. Täiskuu on "lambavillas" kuid valgustab piisavalt, et liikuda lampideta. 2010. aastani on jäänud 4 tundi. Asetame end kaardile ja tahame teha ringi Liinujärvelt Vidrikeni ja tagasi.
Lumi on tuhkjas ja liikuda on kerge. Sumame kaardus okstest lumetunnelite alt läbi. Tundub nagu oleks keegi puudele tärklist visanud. Lööme keppidega vastu oksi, et eesliikujale lund krae vahele puistata. Vallandunud lumi on nii külm, et voolab sõredana riideid mööda alla, ei kleepu külge. Saab palju nalja!
Peagi pöördume metsast orgu Nahajärvele. Kallakust alla laseme pika liu vaheldumisi räätsadel ja tagumikul. Nüüd kulgeme edasi mööda külmunud järvesid ja ojakaldaid. Sissevoolud on lahti ja jää kummub läbi. Ehk on see sulaveele sadanud lumi, mis pole veel külmunud ja vajub? Hoidume targu kaldale ja kahlame läbi kõrkjastiku, üle lammide. Pokuväli on lumest künklik ja saame ukerdades kõvasti naerda kui Estu nimetab nähtust “Lõuna-Eesti kuppelmaastikuks”.
Lambahannajärvele jõudes on “lambavill” täiskuu eest kadunud ja kell sealmaal, et Maa vari Kuu alumises servas väga hästi näha. Vedamine! On detsembri teine täiskuu ja Vana Aasta õhtul ja kuuvarjutus ja pilvitu ilm.
Habe jäätub vuntsidega kokku, on veel külmemaks läinud. Järjekordses kõrkjastikus vajun lumesillast läbi kobraste kanalisse. Tänan oma ettenägelikkust, sest jalas on veekindlad talvematka saapad ja säärised. Põhiliselt jään kuivaks, pisut imbub siiski üle saapa. Nüüd tuleb end sooja saamiseks käigus hoida! Niiske sokiga on -21 ebamugav, et mitte öelda külm.
Õnneks oleme jõudnud pöördepunktini Vidrikel. Üle niitmata rohumaade rühime külateele ja võtame räätsad ära. Taldade all hakkab krudisema tärklisene lumi ja hingeaurust härmatis ümbritseb kaaslaste nägusid. Külad on vaiksed ja pimedad, ainult puud praksuvad pakases ja koer haugub kaugel. Ei imestaks kui täiskuuvalgel sõidaks vastu ree ja hobusega külamees.
Täpselt 23.30 oleme tagasi. Haarame autost pokaalid, vahuveini ja säraküünlad ning suundume ojasängi mööda Pikkjärve poole. See oja on aga lahti. Ehmatame lendu lahvandusel talvituvad pardid. Vabandust!... ja Prrr..! Kuidas on võimalik niisuguse külmaga öö vees mööda saata?
Mõned minutid enne keskööd on süüdatud säraküünlad ja tillukene kiirlõke. Külma käes on vahuveinist saanud “mehuvein” ja välja kallates moodustab pokaali siseseintele härmakiht. Loomulik luksus, mida muidu saaks nautida ehk ainult gurmee restoranis. Kaugusest hakkavad kajama ilutulestikupaugud, teeme puntrakalli ja soovime... teadagi mida - uusi ja veel põnevamaid matku!


Nipid meeldejääva looduselamuse kujundamiseks
  • Vali ebatavalised olukorrad. Loodus on luksus ja tulemuski võib olla luksuslik ning kordumatu sentigi kulutamata. Kombineeri aastaaegu, loodusnähtuseid, kellaaegu, liikumisvahendeid. Meie kombineerisime aasta viimase päeva, täiskuu, kuuvarjutuse, öö, räätsamatka ja head sõbrad.
  • Kujunda ja valmistu ette. See on lihtne. Elamuse loomiseks kujuta ette mis võiks sind erutada ja otsi infot. Mölli ennast Twitterisse ja uudiste RSS-i ning põnevate blogide jälgijaks. Suhtle otse sõpradega. Varem või hiljem saad vihje, mis karvad põnevusest turri ajab.
  • Vali õige varustus, riietus ja kaardid. See on väga praktiline osa. Sa ei lähe ju eksima ja külmetama. Lähed elamuse järgi. Kui endal kogemust napib, võta usaldusväärne matkakorraldaja.
  • Kutsu kaasa sõbrad kes jagavad sinu vaimustust. Meil on erinevate huvidega tuttavaid. Vali välja just need kes jagavad sinu vaimustust.
Järgmises postituses: Kuidas riietuda talviseks matkaks?


Kommentaarid