Talimatk. 9 soovitust ja nippi, mida meeles pidada

Eelmises postituses oli juttu talvematkaja riietusest. Sel korral täiendame meelespead ühepäevaseks talvematkaks vajaliku lisavarustuse ja ohutusnippidega. Talvel on maailm tõesti suvisest väga erinev, seepärast peaksid olema matkaks hästi ette valmistunud
  • Ilmateade. Vaata kas tuleb lumesadu, tuisku, udu, järske temperatuurikõikumisi. Need nähtused muudavad liikumiskiirust, ületamis- ning läbimisvõimekust, samuti raskendavad orienteerumist.
  • Liikumisvahendid. Kui suundud järskude reljeefidega või metsasesse piirkonda, vali räätsad, vastupidisel puhul suusad. Räätsadega oled keerukates tingimustes liikuv ja nobe, suuskadedega lagedal ja laugetel reljeefidel kiire. Olen kasutanud ka mõlemit vaheldumisi - lagedal liigun suuskadel ja tõusudel või metsas räätsadel.
  • Matka kogenud sõpradega. On lõbusam ja turvalisem rännata. Saab varustuse jagada mitmesse seljakotti ning alati on olemas soe käsi, kes su kraavist välja tõmbab kui läbi jää vajud.

  • Öömatka ohutus. Pimedas muutub ümbruskond silma jaoks teistsuguseks. Ruumitaju on kehvem, orientiire pole näha ja eksimisrisk kõrgem. Varusta end GPS-iga. Ilma GPS-ita kaardi järgi liikudes ja eksides, mine jälgi pidi tagasi kohta, kus olid veel kaardil (NB! tuisk võib jäljed matta). Kuigi varustus saab raskem, võta kaasa magamiskott. Igaks juhuks. See sobib nii lisariietuseks kui ka hädajuhtumitel lõkke ääres kiireks soojasaamiseks.
  • Päevamatka ohutus. Alusta vara ja võta vähe ette. Päevad on lühikesed ja kunagi ei tea lume paksust või jää tüsedust. Vahemaad, mis suvel on kergesti läbitavad, ei pruugi seda olla talvel. Päev lõpeta valges, siis on eksimise ja avariioht väiksem. Võta kaasa magamiskott.
  • Avariitarbed. Kaart, kompass (kui kasutad GPS-i) esmaabikomplekt, multitööriist, tuletegemise vahendid, soojenduspaketid, otsmikulamp. Jää peale minnes hädavajalikud jäänaasklid ja viskekott.
  • Võta kaasa kuuma teed või kakaod. Soe jook teeb talvematka mugavamaks. Lumes aktiivselt liikudes ja higistades kaotab keha päris kenasti vedelikku, ning jook taastab vedeliku tasaakaalu. Samuti ei tea ma paremat innustajat kui peatselt ees ootav puhkepaus aurava tee ja tükikese šokolaadiga.
  • Ole valmis tagasi pöörduma. Sihile jõudmine on valikuline, tagasijõudmine kohustuslik. Sihile jõudmine võtab ainult poole ajast ning energiast, ülejäänut poolt läheb vaja tagasiminekuks. Kui olud muutuvad ohtlikuks, ära kõhkle katkestamast. Naudi rohkem teekonda, vähem saavutust.
  • Poputa end suurepärase toiduga. Talvematkal pole probleemi kulutada 4000-4500 kcal päevas. Premeeri ennast suurepäraste söökidega.
On entusiaste kes matkavad aktiivselt kevadest sügiseni kuid talve saabudes jäävad “talveunne”. Kui kuulud nende hulka, siis oled kindlasti kaotanud võimaluse kogeda midagi erilist. Matka suuskadel, räätsadel või tõukekelgul ja muuda see elu meelejäävamaks talveks

Kommentaarid