Räätsamatk Riisa rabal. Tähelepanekuid ja vihjeid.

Nädalavahetusel "katsusime läbi" Riisa raba Soomaal. Tegime tiiru nii laudteed mööda kui ka metsikult, räätsadel. Piirkond kus matkasime, oli Riisa raba umbes 250 ha lahustükk mis laiub kiiluna Halliste ja Navesti jõgede ning Kõpu - Jõesuu maantee vahel.
Vaatamata väiksusele, oli vaatamist küll: klassikaline kõrgsoo, puisraba, laukad, rabarind, älved ja loomulikult kevadised jõhvikad. Veel hakkasid silma: nõialuud männil, sipelgapesa keset raba, lindude räppetombud, metsise tegutsemisjäljed, soovee väljavoolud rabarinnatisest, kimalaste tegutsemine jmt.



Miks peaks Riisa raba külastama?
  • Hea ligipääs, kergesti leitav. Rabale pääseb otse Kõpu - Jõesuu maanteelt, hästi tähistatud parklast
  • Mugav liikumine. Laudtee ja vaatetorn. Kui plaanid nädalavahetuse looduses veeta linnariietuses, siis on see just õige paik. Infra on korralik, võiks öelda, et luksuslik. Võid matkata toasussides.
  • Kaunid vaated ja piknikuvõimalused. Kui juba sussides minek, haara kaasa piknikukorv. Rajal on istepinkidega taskuid kus kena vaadet nautides kohvi rüübata. Eriti sulnis vaade kogu laugastikule avaneb vaatetorni platvormilt .
  • Huvitav asukoht. Laudteega raba asub 2 jõe vahelises kolmnurgas.
  • Rabarind. Riisa raba on kui hiiglaslik 4 m paksune orgaanikast koosnev "švamm" mis laiub mineraalmaal ja on tohutuks veepuhastusseadmeks. Astu Navesti poolselt laudteelt maha ja koged silmaga nähtavat kallakut. Tunne ennast Viplalana ja kujuta ette, et asud gigantse kompostihunniku serval
Soode metsikuma poolega tutvumiseks on võimalik tellida giiditud räätsamatk


Vaadake Riisa raba matkarada. Riisa boardwalk (Estonia) suuremalt kaardilt

Kommentaarid