Eesti loodus ja loomad suusataja pilgu läbi

Iga matk - räätsadel, tõukekelgul, parvel või jalgsi - on loodusvaatlus. Tulemus sõltub aasta- ja kellaajast, piirkonnast ja vaatlejast. Algaja vaatleja puhul on palju abi kogenud kaaslasest või matkajuhist.
Vahel räägitakse giiditud retke lõpus, et omapäi on palju liigutud, kuid taolisi avastusi/elamusi nagu matkal, pole varem kogetud. Sest enne pole detaile märgatud või seletada osatud.
Matkajuhiga matkamine on omamoodi “silmade avanemine”. See pole loeng loomaias, loodusinfokeskuses või laudrajal, vaid protsessis osalemine - loomulik silma, nina, kõrva ja käega kogemine.
Kuid nagu ikka - ka matkajuhiks saadakse õppides, kogedes ja mõeldes. Selle aasta veebruaris olin ise “algaja vaatleja”. Õppisin, kogesin ja tihendasin teadmisi kaitsealade koolitusel Ida-Virumaal.
Kolme päeva sisse mahtus 2 nüansirikast ja avardavat suusamatka Agusalu ja Puhatu soostikesse. Kuigi rõhk oli loodusel, andis see palju juurde ka ajalooteadmistele. Ida-Viru piirialad lihtsalt ei võimalda ajaloosündmustest ja inimmõjust mööda vaadata.
Looduse ja loomade poole pealt silmasime rähnide "kolooniat", põtrade talvelaagrit, hundikarja tegutsemisjälgi, kaljukotkaid ja mõndagi muud huvitavat.
Salvestasin, lõikasin-kleepisin kogemustest mõned videod. Kui käed olid vabad, kasutasin iPhone 4. Liikumise pealt - jalalt, rinnalt, õlalt salvestasin GoProga. iPhone kirjutas Everytraili raja ka valmis. Nii, et kui huvi sealkandis matkata, siis marsruudikirjeldused on olemas.
Suur tänu Ingridile ja Alutaguse matkaklubile nähtud vaeva ja mõnusa, praktilise õppekava ettevalmistamise eest!

Agusalu suusamatka video



Puhatu suusamatka video

Kommentaarid