Kanuumatk väikelapsega. Pereseikluse kuidas? ja mida?

Kanuumatk perega on seiklus mis jääb kogu eluks meelde. Korraldasime 4 aastasele pojapojale esimese kanuumatka Tänassilma jõel. Õppisime ise ja väikemees õppis ka. Igal juhul jäime väga rahule ja saime kogemuse võrra rikkamaks. Tulemuse võib kokku võtta, nii et:
  • Kõigil oli põnev olla
  • Õppisime loodust tundma
  • Saime üheskoos hakkama
  • Kohtusime inimestega (rääkisime kalameeste- ja poistega)
  • Jäid toredad mälestused ja pildid
Matkal tekkis tähelepanekuid mis võiks julgustada teisigi esimest veematka ette võtma.

Miks just kanuu?

Kanuu on kõige kättesaadavam kolmekohaline veesõiduk. Tal on ka omad eelised:
  • Põnn ulatub aerutama
  • Saab keerukamates kohtades põrandale istuda
  • On ruumi ringi sebida 
  • Kui tarvis, saab ka magada
Kanuusid on erinevat tüüpi. Meie kasutasime seda laiemat, pikemat ja stabiilsemat (tüüp “Jüri”). Kitsad, kiired, madala pardaga kanuud on liiga ebapüsivad lapsega matkamiseks.

Kas kanuumatk on turvaline?

Mõistlikult toimetades mitte ohtlikum kui igapäevaelu. Kõigepealt tuletagem meelde sõidukogemused ja vaagigem oma ujumisoskust (täiskasvanud peavad olema ujumisoskusega). Peaks olema hea tervise juures, keskmiselt vastupidav. Soovitav oleks varasem kanuumatkamise ning looduses viibimise kogemus.
Esimeseks matkaks võiks valida kärestikuta jõelõigu kus saab lapse suhtumist ning iseenda võimekust kontrollida: kas laps on rahutu, kardab, liiga julge; kas saan paadielu korraldamisega hakkama? Vastavalt tulemusele võib tulevase matka kestvust, pikkust ja raskusastet kohandada.
Enne veeleminekut peaks lapsega läbi mängima olukorrad, kuidas vee peal tohib ja kuidas mitte:
  • Kanuusse istumine ja väljumine
  • Kanuus liikumine
  • Aerutamine
  • Okste eest kummardumine (ei tohiks keskjoonest vasakule-paremale üle parda kummarduda)
Loomulikult endale ja lapsele päästevestid selga.

Kas ja millise lastevarustuse peaks muretsema?

Hea oleks kasutada lasteaeru, täiskasvanu aer jäi raskeks. Päästevestiks kasutame meie Baltic 15-30 kg (100 N)

Kui pikk matk on sobiv?

3-6 aastasele lapsele paras kestvus on 1,5-2,5 tundi. Pikkus 5-10 km. Mida väiksem laps, seda lühem matk. Arvestagem, et matkaaja sisse mahuks ka kaldal käimine, jalgade sirutamine, pikniku pidamine. 

Kui uni tuleb peale?

Matka alguse peaks sättima kas hommikusse või lõunase magamise järele. Parem kui lõunauinak ei langeks matka ajale. Kanuus saab magada küll (kui matt ja sääsevõrk kaasas), kuigi see pole mugav.

Söömine?

Vee peal söömine on elamus omaette. Meil oli kaasas õun, kohupiimakreem, võileivad, mahl. Külma ilmaga tasuks võtta sooja teed.

Sääsed ja kihulased?

Kui laps on allergiavaba ning tragi, siis piisab ka lepaoksaga vehkimisest. Muidu aga aitavad sääsevõrk ja lastele mõeldud sääsetõrjevahendid

Pissimine?

Aitab ennetamine ja planeerimine. Jõe kaldad ei pruugi pakilise peatuse jaoks alati sobivad olla. Enne veele minekut tuleb pissil ära käia ja matkal võiks sobiva kaldani jõudmisel pissipeatust pakkuda.

Jonn?

Vahel juhtub, et Jonn külastab. Jonni peletamiseks on igal perel omad nipid. Meie viskasime Jonni kanuust välja. Ja aitas, enam tagasi ei tulnud!

Vihm, tuul ja päike?

Normaalsed kaaslased kui kaasas päikesekreem, peakate, vihmakeep.

Lõbusad tegevused ?

Tundub, et üle kõige tahavad lapsed SÜNDMUSI luua. Võtke kaasa kaart, binokkel, lapse aer, fotoaparaat. Fotikas võiks olla kas veekindel, veekindlas kestas, või siis vähemalt väga lühikese kummiga pildistaja külge kinnitatud. Lapsed tahavad olla kaasatud ning vaadata asju erinevate nurkade alt. Vesiroose näppida, silla alt läbi aerutada, hõikuda, linde vaadata, kaaslasi pildistada-filmida, veega pritsida ja kaardi peal oma asukohta vaadada.

Lõpetuseks

Vahel on kuulda, et ei saa veematkale minna, laps on liiga püsimatu. Meie "elavhõbe" püsis seekord suurepäraselt pudelis ja matkateema jäi prioriteetide hulgas kõrgele kohale (“Millal me jälle matkale läheme?”)
Kanuumatk tasub proovimist.

Kommentaarid