Mida põnevat Läti turist Eestist otsib?

EAS Turismiarenduskeskuse Läti ja Poola sihtturu konverensilt kirjutasin välja aktiivse puhkuse korraldaja vaatevinklist huvitavaid vihjeid. Erinevate ettekandjate mõtteid ja andmeid siis.

Elin Priks EAS Läti, Leedu, Poola sihtturu juht

  1. Lätlasele on Eesti 7. sihtkoht 
  2. Lätlased hindavad eestlasi pigem üleolevaks ja ebasõbralikuks. 
  3. Ohuks on ka kodumaal pakutavate sarnaste toodete pakkumine Eestis (ei pea valima sama toodet Eestis, kui võib teha Lätis). 
  4. Samuti on euro tulekuga kallinenud hinnad. 
  5. Lätlane kulutab Eestis keskmiselt 45 € ja Läti venelane 74 € päevas. Keskmine palk Lätis on 490 € 
  6. ⅔ lätlasi on Eestit külastanud. Põhiliselt reisivad 25-55 aastased. 94% korraldab oma reisi ise ja 90%-l juhtudest tullakse oma autoga. 
  7. Lätlane on väikelinnade ja maapiirkondade turist. Reisib võrreldes teiste maade turistidega kõige rohkem väljapool pealinna. 
  8. Lätlastele ära paku üldisi, tuntud kohti ja tegevusi. Nad on seal kohtades ise käinud ja tegevusi teinud. Keskmine lätlane on Eestis käinud 6-10 korda. 
  9. Lätlaste teadlikkus on kõrge. Lätlased pigem liiguvad ringi ja tarbivad erinevaid tooteid ja objekte. Venelased, vastupidiselt, istuvad linnades ja ostlevad. 
  10. Otsivad loodusobjekte, looduskaitsealasid, losse ja mõisaid, ka Ahhaa keskust. 
  11.  Kust infot otsitakse? Sõbrad, foorumid ja lätikeelne +Visitestonia.com  : 2012 oli 123051 külastust, 51% on veebi korduvkülastusi, paljud kasutavad reisiplaneerijat - teevad kontosid, saadavad sõbrale tutvumiseks. (ligi 25 000 külastust). 
  12. Otsingusõnad: pernava, visit estonia, igaunja, tartu zinatnes centrs, igaunjas karte, tartu, talina, jne. 
  13. 72% nimetas reisimotivaatorina looduskauneid kohti, 61% arhitektuuri, ⅓ nimetas aktiivset puhkust ja kultuurisündmusi. 
  14. TOP 25 vaadatud objektid olid: Teaduskeskus AHHAA Tartus, Peipsi järv ja põhjarannik, Keila juga, +Tartu Mänguasjamuuseum / Tartu Toy Museum, Sangaste loss, +Tallinna Lauluväljak  , Jägala juga, Väike Munamägi, Ilumetsa meteoriidikraatrid, Ontika pankrannik, Valaste juga, Narva Linnus, Teaduskeskus AHHAA Tallinnas, Tori põrgu, Panga Pank, Kauksi rand Peipsi järve ääres, Tartu Lodjakoda, Liikluslinn, Tuhala maastikukaitseala, Kuressaare Piiskopilinnus, Põltsamaa loss, Otepää looduspark, Taevaskoja, Helme koopad.
Elini ettekande slaidid

 

Asnate Ziemele. Lauku celotaijs (Läti Maaturism) 

  1. Lätlased kasutavad broneeringute tegemiseks reisibüroosid, sest pelgavad oma kehva keeleoskust (paljud ei valda inglise keelt) 
  2.  Sagedamini kasutatavad veebid: www.kuressaare.ee, visitestonia.com/lv, estoniianislands.com
  3. Varem olid Eesti hinnad u ⅓ kallimad kui Lätis, nüüd arvab Asnate, et hinnatase on võrdsustunud 
  4. Läti venelaste harjumused ei ühti lätlaste harjumustega. On täiesti erinevad ja nende harjumuste kohta info kättesaamine on lätlastele endilegi keeruline 
  5. Topkohad: Kuressaare, Panga pank, Kaali, Sõrve säär (et Lätit vaadata), Vilsandi rahvuspark (jalgsi läbi mere), rändrahnud, vee (jää)joad (neil pole suuri jugasid) ja pangad, Otepää (hea spordiinfra pärast), Munamägi (balti kõrgeim-armastavad saata postkaarte), Piusa koopad (enne kui need avati turismiatraktsioonina) 
  6. Lätlased teavad linnu ja sündmuste toimumise kohtasid. Tahavad näha kindlusi ja mõisaid, Tartus õllemuuseumi ja teaduskeskust (lapsed). 
  7. Väga rahul kui näevad eestlasi rahvariitetes, laulmas laule, pakkumas napsu ja rahvustoitu.
  8. Naudivad loodusturismi infrastruktuuri (vaatetornid, laudteed, puhkepaigad, rattateed).
  9. Setomaa on huvitav kuid vähe külastatud, kuna on rohkem grupireisidele avatud. EuroVelo marsruudid, Vastseliina linnus vaateplatvormiga, põlevkivikaevandus (väga üllatav neile), talvised jääteed (ainult kuulnud, kuid pole kunagi kasutanud - väga huvitatud; üks rohkem külastatud sotsmeedia lehekülg neil), metsavennad. 
  10. Vähem informeeritud Peipsi äärsest piirkonnast. 
  11. Hea potentsiaal on geoloogilisel turismil: meteoriidikraatrid, pangad, fossiilid (Lätis pole üldse või pole märkimisväärsed). Tahavad teada maatoidust ja kuidas seda tehakse. Kosmose marmelaadi tuubid, Matsalu linnualad. Soomaast (+Soomaa.com - (Karuskose OÜ) ei teata (nad promovad seda- videod) - isuäratav ja huvitav nii erinev. 
  12. Aktiivsetele tegevustele tulevad meelsasti sõpruskonnad, pered. Ka firmade grupid on tagasi. 
Asnate ettekande slaidid

 

Eva Staltmane. Baltic Tourism Markenting Services 

  1. Eestis on asjad alati paremini (lätlaste arvates) 
  2. Otsitud on majutused kus saab ise süüa teha 
  3. Idee! Lätlastele Jaanipäeva pidamise pakett Eestis. 
  4. Lätlased ei suhtu Eestis rändamisse kui välismaal käimisesse. Eesti on nagu kodumaa osa kus räägitakse teist keelt 
  5. Lätlase tüüpiline turismireis Eestisse: ise korraldatud ja 1 nädal pikk 
  6. Valivad sihtkoha tuttavate juttude, foorumite, artiklite, sotsiaalmeedia, reklaamikampaania ja lõpuks reisikorraldaja järgi 
  7. Plaanitakse nii, et ikka kogutakse raha ja passitakse sooduspakkumisi. Jagatakse reisiplaane ja graafikuid koos eelarvetega 
  8. Tee veebileht kasvõi vene keeles, lätlased loevad vene keelt. Näiteks bicycle.ee võiks olla ka venekeelne
Eva ettekande slaidid

Kokkuvõtteks

Enamus läti külalistest on individuaalturistid kelle eelistused on järgmised:
  1. SPA-d
  2. Iseseisev reisimine maapiirkondades
  3. Aktiivsed tegevused looduses

Kommentaarid