RMK Aegviidu-Ähijärve matkatee. Arvustus.

Postitust värskendatud 09.11.2015! Kohtusime rajameister Alar Sikuga tema ettepanekul ja ta kirjeldas nii arvustuse aluseks olnud lõigu, kui ka terve matkatee mahamärkimise probleeme. Peamiseks takistuseks olevat osade maaomanike kartus matkajate ees ja sellest tingitud viivitused/äraütlemised lepingute sõlmimisel ning vajadus suunata rada läbi riigimetsa. See omakorda on muutnud mõnedes kohtades marsruuti ebahuvitavamaks. Siiski töö ei seisvat ja mitmes paigas (näit. Siniallikul) on juba marsruut juhitud mööda jõekaldaid ja metsa. Täiustamine jätkuvat ja rajameister lubas muudatused teha Naha-Taheva-Ähijärve lõigul ning Peri-Saarjärve lõigul. Võimalikke lahendusi arutasime juba kohtumisel. Uus, täiustatud matkatee marsruut ilmuvat GPS kirje ja paberkaardina peale olemasolevate trükiste tiraaži lõppemist.

RMK matkateid oleme korra varem ka arvustanud. Aasta oli siis 2012 ja rajaks esimene RMK kaugrada Oandust - Iklasse. Arvustus kujunes tol ajal kriitiliseks, kuid olime lootusrikkad, et uued rajad saavad kvaliteetsemad. Nüüd, 3 aastat hiljem, käisime uurimas, kas lootus on täitunud.
Testimiseks võtsime seekord teise matkatee - RMK Aegviidu-Ähijärve matkatee ja lõiguks Naha külast - Tahevani, pikkusega 41 km.
Ootuse kruvis üles põnev piirkond, mida matkatee läbis: Peetri jõe kaitseala, pohlamännikud, Mustjõe luhad, Koiva ja Mustjõe ühinemiskoht, Tellingumäe vaatetorn, Koiva puisniidud, väiksed metsajärved mõhnastikes. Lisaks teadsime, et marsruudile peaks jääma Karisöödi matkarada ja Taheva pärandkultuuri rajad. Liiklusvahendiks valisime oma jalad, ning telkida plaanisime seal, kuhu õhtuks jõuame. Orienteerusime Wikiloc app'iga, kuhu eelnevalt sisestanud RMK matkatee ametlik .gpx kirje. Eheda ja eelarvamusteta rajakogemuse pidi tagama see, et me eelnevalt kaardil rajaga ei tutvunud.


24.10. Laupäev. Naha - Tellingumäe 25 km

Teel
Algus Naha külast - Eesti lõunapoolseimast punktist - tundus paljutõotav. Heinamaa ja kõrval vulises Peetri jõgi, rada lookles läbi võseriku ja üle kraavi, pinnasel oli hea, kerge liikuda. Mõne kilomeetri pärast jalgtee lõppes ja teekond võttis suuna Mõniste-Karisöödi maanteele. See oli alguses üsna ok, astusime ootuses, et rada pöörab peagi taas metsa - Karisöödi matkarajale, kuid kirje hoidis kangekaelselt Peetri jõest eemale - maanteele.
Karisöödi pargis juhtusime päeva parimale sündmusele - kahele djembe mängijale, kes kiitsid päikeselist sügisilma neid suuri aafrika trumme tümistades. Lihtsalt niisama, elulustist!
Karisöödist kuni Peetri jõe suubumiseni Mustjõkke, kulgesime paralleelselt Peetri jõega, kruusateed pidi. Vaheldust pakkus motoklubi Wildhogs baas vanas mõisapargis, kus saaks tõenäoliselt telkida ja katuse all süüa valmistada. Sellel lõigul märkame ka mitmeid matkatee ametlikke viitasid, mis on tagurpidi paigaldatud (suund Ähijärve asemel Peräkülla)
Viidad mis näitavad Ähijärve suunda Peräkülla
Edasi jälle autoteel (Tursa tee). Paarikilomeetrine lõik põikas korraks Mustjõe luhtade lähedusse. Tahaks vanajõgesid uudistada. Kuid siin-seal söövad rühmiti lihaveised. Luhad olid elektrikarjusega tarastatud ja poleksi olnud hea mõte matkarada pullide vahele viia. No, pole hullu, mõtlesime - ees on Koiva äärsed puisniidud, küllap saame ka neid pidi sammuda!
Päeva lõpp põrutas ikka veel jalgu kõvaksõidetud kruusateel, seekord Taheva - Gaujena lõigul. Nii, me Tellingumäel lõpetasimegi, olles jalaga päris maad puudutanud ainult matka alguse paarikilomeetrisel lõigul.
Loodus tegi päeva katsumused tasa ja hellitas purpurse päikeseloojangu ning täiskuu eelse valge-valge ööga. Öine vaade Telligumäe tornist kuuvalgetele jõeluhtadele on pilt mida elu lõpuni vist ei unusta. Jõgedelt tõusev udu looklemas maona mäe jalamine. Mitte ühtegi valgusreostuse allikat lähemal kui silmapiir. Kõlisev vaikus ja all hubisev lõkketuli. Nii võis maailm välja näha ehk muistsel ajal?

25.10. Pühapäev. Tellingumäe - Taheva 16 km

Hommikune laager
Hommik on õhtust alati parem. Eriti kui soe kohv ja söök kõhus. Ehk on täna ka rada põnevam! Kilomeeter-kilomeetri haaval see lootus kustus. Rajakirje hoidis meid kangekaelselt autoteel, hoolimata sellest, et pärandkultuuri raja viidad näitasid nii vasakule - Koiva luhtadele, kui ka paremale - männimetsadesse.
Vaitka külani, Koiva legendaarsete tammiste puisniitudeni rada ei jõudnudki, kõmpisime Taheva - Laanemetsa maanteed pidi Taheva suunas. Tundus, et eurokvaliteedis teid on hiljuti laiendatud-uuendatud. Kusagil läheduses oleks pidanud olema Ohvrimänd, Sõatamm ja Koiva tamm ja mitmed muistised, kuid mingeid viiteid ei leidunud.
Kusagil Alusmati järve läheduses kannatus katkes ja keerasime matkateelt minema - loodusesse. Ületasime Kima oja, sammusime läbi noorendike, üle mõhnade, mööda loomaradasid järveni. Vohh, selline oleks õige matkarada pidanud olema!
Otsustasime matka lõpetada Taheval. Ähijärveni polnud mõtet matkata - autotee on liiga üksluine.

Kokkuvõte

Tulnud just nädal enne testi Kreekast Korfu matkarajalt, tajusime eriti tugevat kontrasti sealse väga põneva matkaraja, ja käesoleva vahel. Meie kogemused maailma kaugmatkaradadelt on andnud meile teadmise, et kaugmatkarada on eelkõige jalgtee, mis on püütud panna kulgema mööda muistseid radu, looduse ja kultuuri vaatamisväärsuste juurest, võimalikult looduslikult, vältides autoteid. Kuid siin lõigul kujuneb arusaam, et matkatee ja jalgtee polegi sünonüümid.
Rajal olles arutasime isekeskis, et selle matkatee lõigu oleks saanud läbi teha ka kodunt laua tagant tõusmata - Google Street View'ga.



Jääb tunne ebapiisavast hoolikusest ja hoolivusest. Kas on RMK poolt rajameistritele antud lähteüleasanne puudulik, või on mahamärkijatel endil olnud puudu kogemusest või "kasutajavaate" võimest?

Tekkis küsimusi:
  1. Miks autotee nimetati matkateeks? Kas võib olla, et termin RMK matkatee ongi valitud põhjusel, et see edastaks sõnumi, et teed saab läbida auto ning jalgrattaga? 
  2. Kelle jaoks? Kui see on nii, siis kes on sihtgrupp, kelle jaoks matkatee tehti? Kui sihtgrupis pole jalgsimatkajaid, siis peaks RMK selgemalt välja ütlema, et matkatee pole mõeldud jalgsimatkajatele.
  3. Vaatamisväärsused? Miks on marsruudist välja jäetud olemasolevad rajad, kaitsealad ning vaatamisväärused? Kuigi matkatee kirjelduses lubatakse näidata kodumaiseid "kõige-kõige" kohti.

Soovitused

  1. Jalgsimatka planeerimisel võiks vältida Naha-Taheva lõiku. Liiga vähe väljakutset, põnevust, reljeefi, loodust.
  2. Kui siiski tahate lõiku läbida, pange jalga pehme, kerge matkatoss. Ilmastikukindlat saabast vaja ei lähe.
  3. Meie varasemate matkakogemustele toetudes soovitaks matkata sama matkatee järgmistel Lõuna-Eesti lõikudel: Kiidjärve-Rebasmäe (sinna sisse jääb küll igav maantee Peri ja Saarjärve vahel), Mustoja, Piusamaa ja Paganamaa lõikudel. Seal on enam-vähem jalgsimatkaja ootustele/vajadustele vastav marsruut.


Kommentaarid

  1. Olen natukene kõrvalt näinud selle raja tegemist ja peamine põhjus miks peab autoteedele põikama olevat see, et maaomanikud ei anna luba enda maa peale raja märkimiseks. Kardetakse prügistamist ja vargaid või öeldakse lihtsalt kategooriline ei ning niimoodi neid marsruute pidevalt muudeti ja lõpptulemuseni jõuti. Raja tegijad on ise tõsised matkasellid nii et nende kapsaaeda pole põhjust kivi visata :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, tean ka eramaaprobleeme. Kuid pidasin silmas, et võimalus on kasutada juba mahamärgitud ja kooskõlastatud matkaradasid, kallasradasid ja avalikke objekte, millele ligipääs peab maaomaniku poolt olema lubatud. Kui rada pole ikkagi mingil moel võimalus loodusesse suunata, siis oleks hea raja tutvustustes esile tõsta, et see matkatee lõik on soovitav läbida jalgratta või autoga. Eriti mõeldes välismaalaste peale. On ju see lõik antud isegi rahusvahelisse andmebaasi: http://www.openstreetmap.org/browse/relation/5212995

      Kustuta
  2. Eriti kummaline on see RMK enda sissejuhatuse valguses (http://loodusegakoos.ee/matkatee): Matkatee idee sündis juba 2000. aastal ning seisnes olemasolevate radade ja peatuspaikade sidumises ühtseks trassiks, selle kirjeldamises ja tähistamises, samuti vajadusel täiendavate peatuskohtade ettevalmistamises. Kahju...

    VastaKustuta

Postita kommentaar