Kanuumatk on tulemas. Kuidas ette valmistuda?

Käes on suvi ja ehk on sind ootamas päevane kanuumatk mõnel Eesti jõel. Kui sa pole just sage veematkal käija, siis tekib enne minekut nii mõnigi küsimus.
Mida panna selga ja jalga?
  • Riietu vastavalt ilmateatele. Tore oleks kui ilm püsiks soe ja päikesepaisteline. Paraku on suvi muutlik ning arvestada tuleb igaks juhuks ka jaheduse, vihma ja tuulega. Kiika ilmateadet, fikseeri temperatuuri ja sajuvõimalused, ning komplekteeri matkariietus vastavalt sellele. Postituse lõpus leiad riietuse soovitusliku nimekirja.
  • Ole kaitstud märja ja tuule eest. Märg keha kaotab tuule käes kiirelt sooja. Kaitsta saab riietudes kas kõrge tuule- ja veepidavusega jopesse või hoopis hädapärasemasse 100 l musta prügikotti. Tee koti põhja ja külgedesse avad pea ning käte jaoks ning käepärane kaitse on olemas. Rakenda loomingulisust, võimalusi piirab ainult fantaasia. Juhul kui sõidad kanuu asemel matkasüstaga, lisanduvad mõned boonused. Tõmba koti alumine serv süstapõlle peale, pane päehe laiaääreline müts või “kalurikapuutsi” moodi üleskeeratud must prügikott ning võid üsna kindel olla, et vesi ei voola su riietesse vaid üle parda jõkke. Vähemalt paari järgmise tunni jooksul püsib su keha kuiv ja soe.
Prügikotist saab hädapärase vihmakaitse 
  • "Puhverda” riietust. Võta rohkem (või paksemaid) riideid kaasa kui arvad vaja minevat. Alati on parem kui käsutada riide(sooja)varu kui, et vaevelda puuduses. Olen ise ka selle vastu eksinud ning “karistada” saanud.
  • Matka vanemate riietega. Uusimaid riideid ning jalatseid pole mõtet kanuusse panna, sest pahatihti need määrduvad, saavad märjaks või rebenevad.
  • Arvesta ohutusvestiga. Arvesta, et riiete peale tõmbad ohutusvesti. Vest lisab riietusele veel ühe soojapidava kihi. Lisakiht on külma ilmga OK, kuid palavaga kui tahaks isegi naha seljast visata, peab vest ohutuse tõttu ikka seljas olema. Seepärast võta palava ilmaga vesti alla hästihingav särk. Palja ihu peale vesti ei panda, sest see pole hügieeniline
  • Peakate püsigu peas ja kaitsku. Peakatteks sobib pearätt või lõuapaelaga laiaäärelisem kaabu. Siis on tagatud, et müts jääb puude alt läbi aerutades alles. Laia äärega peakate kaitseb kõrvu-kaela UV kiirguse eest mis on vee peal eriti tugev.
  • Kasuta kinnist jalanõud. Kinnine jalanõu kaitseb ja hoiab jala sooja. Kaitseb kanda, talda, varvast vigastuste eest kui pead vette astuma või lähed ümber. Seepärast kasuta vanu spordijalatseid või kinnise nina ja kannaga jalatseid. Rannaplätudest paremad on nn. Keen tüüpi jalatsid.
  • Paki asjad veekindlalt. Kasuta spetsiaalkotte või paki 2-3 kordsesse hästisuletavasse kilekotti. Igasugused variandid tavalistest kuni gripkottideni on OK.
  • Võta kaasa süüa ja juua. Joogivesi, näksid, võileivad on isegi siis teretulnud, kui matkakorraldaja pakub lõunasööki.
Mida veel peaks silmas pidama?
  • Uuri matkakorraldaja tausta. Vali matkakorraldaja headuse mitte ainult hinna järgi. Headus moodustub väljaõppinud-kogenud juhendajatest, sõbralikust teenindusest, kvaliteetsest varustusest, hästi ettevalmistatud ja läbiviidud turvalisest matkast. Sellest kuidas matkakorraldajat valida, kirjutasin selles postituses.
  • Veele minnes võta matkakorraldaja number. Numbri jagamine on küll matkakorraldaja ülesanne, kuid vahel see ununeb. Saad infot küsida, katkestamisel endale transpordi järele kutsuda jne.
  • Ole “gabariidis”, kinnita ja kaitse. Kõrvarõngad, päikeseprillid (eriti mütsile tõstetult), nokkmütsid, mobiilid ja fotoaparaadid on jõe lemmiksaak. Seepärast pane prillisangadele “turvanöör”, keera mütsinokk kukla taha, pane kõrvarõngad tasku ning mobiiltelefon veekindlasse kotti ning ohutusvesti rinnataskusse. Optiliste prillide kandjana võiksid kasutada läätsi. Kinnita ka varuriiete kott kanuu pingi külge.
  • Alkohol pole veematkal hädavajalik. Hundijalavesi jäta matka lõppu. Alkohol lukustab tunded, ahendab veresooni, kaotab riskitaju ning pärsib külma ja valutunnet.
Kanuumatk. Isikliku varustuse nimekiri päevasele matkale.
  1. Jalanõud. Kinnised või poolkinnised kerged jalanõud.
  2. Peakate
  3. Kindad (pole hädavajalik)
  4. Pealisriietus. Fliis + vihmakindel jope või vihmakeep.
  5. Varuriided märjakssaamise puhuks.
  6. Veekindlad kotid autovõtmetele, videokaamerale, fotoaparaadile, mobiiltelefonile ja varuriietele.
  7. Päikesekreem (universaalne-kätele-näole)
  8. Putukatõrjevahend
  9. Joogivesi (külma ilmaga termosetäis teed)
  10. Näksimist (müslibatoon, kuivatatud puuviljad, pähklid)
  11. Fotoaparaat või videokaamera
  12. Mobiil (laetud akuga)
  13. Varuriided
  14. Ravimid (kui kasutad)
  15. Prillid
  16. Läätsed
Tõenäoliselt tuleb su kanuumatk meeldejääv. Kui matka käigus selgub mida lisaksid veel soovitustesse, siis kirjuta kommentaaridesse. Elamuslikku kanuumatka soovides,

Kuhu minna kanuumatkale? Kogu info Lõuna-Eesti ja Läti kanuumatkade kohta: Ühepäevased süsta- ja kanuumatkad Ahja jõel, Võhandu jõel, Piusa jõel, Mädajõel. Mitmepäevased süsta- ja kanuumatkad Võhandul, Põltsamaa jõel, Salatsi jõel, Ogre jõel

Kommentaarid