Parvematk Emajõe Suursoos ja kuidas on ööbida soomajas?

Üle-eelmises postituses kirjutasime plaanist minna Emajõele ja Emajõe Suursoosse parvematkale. Tänaseks on plaan õnnelikult ellu viidud.
Lisaks töistele eesmärkidele oli juba mitu päeva enne matka sõpradega koos olemise ja eriliste hetkede kogemise ootus.
Matkapäeva hommik aga hall ja igav, ilma päikseta, vihmapiiskadega. Pessimist seaks millegi erilise ootuse kahtluse alla.

Parve kokkupanek ja seltskonnaga varustuse pealelaadimine paneb aga ka kõige hullema pessimisti naerust rõkatama ja asjalikkusest pakatama.
Suursoo keskuses esimene eriline kogemus - kas tõesti on siin olnud linnus? Uskumatu, et ajalooliselt nii tähtis punkt asub nii igavas kohas? Ootus uuesti üles krutitud - no vaatame mida need vana aja inimesed siit leidsid.....
Igav valgus hakkab muutuma põnevaks. Hilissuve meenutav päiksepaiste koos sügisele iseloomulike madalate, vett täis svammpilvedega on müstilised.
Põnevad pardi- ja koprajahi jutud, pilliroogude, paju ja lepajutud, korporantide duellide ja väljakaevamiste jutud, supp ja pirukad..... Aeg lendab märkamatult.
Tõusev tuul ja täis kõht innustab laiska inimest vähem töötama, nii sünnib parvele puri.


Suurel hulgal seletamist, sahkerdamist, õpetamist, katsetamist, naeru ja juba vihiseme mõnest üksluisest jõevaatest mööda.
Põnev diskussioon teemal kas parvmaja, kus plaanis ööbida, on ikka kodus:)
Käänaku taga avanev vaade majale ületab kõik ettekujutuste piirid!!


Nii kutsuv ja külalislahke! Ja niiiii palju ruumi!
Ahjuga tare, saun, kõik vajalik eluks-oluks olemas. Teisel korrusel aga luksus mis matkaja naeratama paneb... pehmed madratsid ja lausa 20 tk:) Maga risti või põiki!
Saunakütmise ja toiduvalmistamise ajal hakkab aga ühe enam tekkima nõiduslik kõhedus - midagi on siin teisiti. Müstiline valgus ilma valguseta?
Küünlavalguselise sauna ja söögitare vahele jääb rikkumata tähistaeva ja noorkuu valgus ja vaikus. Joovastus, joobes olek. Pole vaja tavalist seltskonna kooshoidmise abivahendit - alkoholi.
Ikka ja jälle paneb imestama, kuidas tsivilisatsiooni  "mürast" eemal olles tundub saun pehmem, toit maitsvam, uni magusam.
Uue hommiku halli ilma värvib erksamaks eelmise päeva eriline kogemine.
Sellest, et elu selles kõrvalises kohas on käinud ja käib, annab tunnistust Vabadussõja aegne laevavrakk, telekaantenniga majake, suured koprakuhilad ja käigud ning jalutavad põdrad.
Mõistatuseks jääb soosaarte vahelised lukustatud tõkkepuudega teed. Tuleb autoni jõudmiseks teekonda muuta.
Tere tsivilisatsioon!

Kasulik matkainfo
  • Matka pikkus. Kogu veeteekonna pikkus Suursoo keskus - Ahunapalu 23 km, läbimise aeg 7 tundi
  • Parv. Kanuuparv sobib imehästi pika, laia, rahuliku veega Emajõel liikumiseks. Vahelduseks mõlamisele  saab stabiilsel platvormil liikuda, süüa sooja suppi, meisterdada purje, pildistada jne. Tugeva vihma korral saab päästevesti alla panna vihmakeebi ja edasi toimetada.
  • Kaldad. Metsapeatuste tegemiseks ja soo peale minekuks on teekonnal piisavalt kuivi kaldalõike.
  • Navigeerimine. Kindlasti tuleb matkale kaasa võtta kaart või GPS, et leida Peipsisse suubuvate jõgede hulgast õige,  parvmajani viiv jõeharu.
  • Raskusaste. Teekonna esimene pool pärivoolu, teine pool vastuvoolu. Vastuvool on aeglane, mistõttu liikumine lihtne.
  • Parvmaja. Kergesti leitav, ankrus keset jõge. Majas olemas wc, toidu tegemiseks gaasipliit ja vajadusel elekter. Ilma generaatorita aga mõnusalt vaikne ja pime. Sellisel juhul hädavajalikud küünlad ja pealambid parvel liikumiseks
 Kuidas riietuda novembrikuiseks parvematkaks?
  • Peakate. Soe tuultpidav müts või jope kapuuts.
  • Alusriietus. Selga soe kihiline alusriietus - soe pesu, kampsun või fliis.
  • Pealisriietus. Vihma ja tuulekindel jope.
  • Jalanõud. Jalga soojad jalanõud – matkasaapad või tossud.
  • Kindad. Kätte soojad kindad.
Seekordne seiklus sai läbi. Uute seiklusteni!

Lugege veel parvematkamisest
Matkajuhi parvematkad

Kommentaarid

  1. Tere, plaanis on midagi sellist ette võtta süstadega. Küsimus selline, et kas peal Peipsisse välja tulekut ja Ahunapalu poole pööramist tuli aerutada vastu voolu?

    VastaKustuta

Postita kommentaar