Kanuu või süst? Kanuumatk või süstamatk? Mida valida?

Vahel tuleb valida hästi tuntud vana ja tundmatu uue vahel.  See kehtib ka matkavahendite valikul. Kas puhkama minnes valida kanuumatk või süstamatk? Kumb on parem? Nagu igal asjal on siingi mõlemal valikul oma head ja vead. Jagame siin oma tähelepanekuid. Võrdlusse oleme võtnud 2 kohalise matkasüsta Prijon Cruiser II ja matkakanuu Jüri. Ja veekoguks jõe. Kõigepealt võrdleme kahe alusetüübi põhilisi erinevusi:



Vaata tabelit täisvaates

Milliseid järeldusi lubab võrdlus teha? Mida need erinevused kaasa toovad:
Kanuu. On ruumikas, võimaldab palju varustust kaasa võtta, paadis liikuda, kiirelt kaldal käia, hästi manööverdada. Jalgadel on palju liigutamisruumi. Samas on ta ebastabiilsem, aeglasem, lahtine - kaitsmata lainete eest, sõitja on ilmastiku käes ning suhteliselt ebamugavamas sõiduasendis.
Kokkuvõtteks: kanuul on eelis pikemal matkal metsikule, puhastamata väikejõele. Kerge paadist väljumine, üle puude sikutamise võimalus, edukaks manööverdamiseks sobiv ühelabaline aer, jalaga paadi lükkamise ning parveks sidumise võimalus teevad kanuust ülihea aluse uurimisretkedeks.
Süst. On stabiilne, kiire, mugav, löögikindel, mõistlikul kulgemisel kulutab vähe energiat. Sõitja ja pagas on hästi kaitstud, pööramine tüüriga. Palju panipaiku, lisaseadmete võimalus (puri jne.). Samas seadistamine võtab (ühekordselt) aega, väljumine takistuste ületamiseks aeglasem, pagasiruum piiratud.
Kokkuvõtteks. Süstal on eelised pikematel, kiirematel marsruutidel laiematel jõgedel (laiem kui 2m:)) ja avaveekogudel. Sobib hästi algajatele, kärestikulistele jõgedele, ebastabiilse ilmastikuga perioodideks, hooajaväliseks sõitmiseks. Ka sinna kus marsruudil tuleb ületada järvesid.
See oli laias laastus ülevaade kanuude ja süstade omadustest ja sobivustest erinevateks ettevõtmisteks.
Postitused mis haakuvad teemaga:
Mis on süst ja mis on kajakk?
Kanuumatkad. Kuidas organiseerida unustamatu elamus?

 
Süstamatkad kaunimatel jõgedel from Matkajuht on Vimeo.

Kommentaarid