Kanuumatk Ahja jõel Aarnaorust-Koorverre. Mida põnevat võib näha?

Ahja jõgi asub siis Põlvamaal ning kirjeldatav jõelõik paikneb ülemjooksul ja senisest ülimenukast marsruudist ülesvoolu.
Aarnaorg-Koorvere lõik Ahja jõel pole just ülearu populaarne. Õigupoolest pole seal viimasel ajal eriti keegi sõitnud, sest eel-eelviimase puhastamise tegime seal 4-5 aastat tagasi.
Nüüd on see taas sõidukorras ja võimaldab Ahjast välja võtta 3 päevase matka kõige põnevamatel lõikudel.
Kuna veetase Ahja jõel on alanenud suviseni, siis põikasime korraks uurima mis on saanud varakevadel puhastatud lõigust. Üksiti suskasime taskusse iPhone ja lasime Everytrailil teekonna üles kirjutada. Tahtsime kontrollida, kas lõigu ametlik pikkus vastab tõele.
Nagu võis arvata, leidus paljandunud puid. Need said läbi saetud ning vähemalt päeva esimene osa pakkus tõelist matkanaudingut. Õhtupoole hakkas lihtsalt äikesevihma sadama.

Ahja võibki veematkamise seisukohalt päevateekondade alusel kolmeks jagada:
  1. Aarnaorg-Koorvere
  2. Koorvere-Otteni
  3. Otteni-Kikassaare
Mida võiks arvestada? Aarnaorg-Koorvere lõik on kahtlemata pisut kogenumale veematkajale, sest eeldab sõitjatelt head manööverdamisoskust ja koostööd. Jõgi on siin silmusklev ning kitsavõitu. Kuid kõik eelneva kompenseerib tõeline kõnnumaahõng.

Paiguti on tunne nagu kulgeks Amazonase vihmametsas

Mida näha võib, mida mitte? Puudub asustus, vesi on põhjani läbipaistev ning vaikselt liikudes võib silmata metskitse, metssiga, haigrut, parte.  Vees välgatavad jõeforellid, kes pagevad võrendikesse. Kaldad on suhteliselt vaheldusrikkad, lammiheinamaad vahelduvad lepikute, kõrgematel kohtadel kasvavate kuusikute ja männikuteni. Pervedest voolab rohkesti allikaid. On sobivaid telkimiskohti. Puhuti on tunne justkui kulgeks Amazonaze vihmametsas. Tunnet süvendab lopsakas taimestik ja üle jõe kaardunud puudest tunnelid. Teekonnale jääb ka Ihamaru maastikukaitseala.
Teekonna algus ja lõpp. Veele saab minna Põlva-Saverna teelt Aarnaorust, Aarna veski juurest. Päeva võiks lõpetada 14 km järel, Koorvere veski juures. Teekonna kestel katkestamiseks head kohta pole. Arvesta läbimiseks 4-6t. Parim sõiduvahend kanuu. Süstale võib jõesäng aerulaiusele ebapiisavaks jääda.
Lõpetuseks, et Everytrail andis marsruudi pikkuseks 13,8 km. Seda on mõnevõrra rohkem kui varem teadsime. Taas jäid matkast ülipositiivsed muljed, nii, et tasub proovida!
Kaart ka siia lõppu:
Kanuumatk Ahja jõel. Aarnaorg-Koorvere lõik at EveryTrail



Kommentaarid